interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Starinski recepti za zdravu, prirodnu zimnicu - sušeno voće

Starinski recepti za zdravu, prirodnu zimnicu - sušeno voće
Sušene breskve, šljive, jabuke - to su delicije posebnog mirisa, okusa, pa i izgleda, a jednostavno ih je pripremiti

04.10.2013.

(M.G.) Foto: © Christian Jung - Fotolia.com FrAntunes / Foter / CC BY-NC-SA

0

Kad nema marmelade, dobre su i suhe smokve ili možda ipak sušene breskve. A i jedno i drugo pripremljeno po starinskim receptima, posebna je jesensko-zimska poslastica kojoj teško mogu odoljeti i mlađi i stariji ukućani. Od voća mogu se pripremiti sušene šljive, jabuke, kruške, kajsije, breskve, višnje, trešnje, smokve, grožđe. Sušeno voće može se konzumirati samo ili u obliku kompota.

Sušeno voće važan je sastojak i u konditorskoj industriji kao dodatak slasticama i pecivima, za proizvodnju žitarica, voćnih čajeva, kao dodatak sladoledu, voćnim salatama, čokoladi. A što je najvažnije, sušene breskve,
sušene šljive, jabuke… to su delicije posebnog mirisa, okusa, pa i izgleda, a tako ih je jednostavno pripremiti. A svakako ne treba zaboraviti da se za razliku od nekih drugih postupaka čuvanja hrane, u osušene proizvode ne dodaju nikakva kemijska sredstva, pa se osušeni proizvodi, a to može biti ne samo sušeno voće, nego i povrće ili ljekovito bilje, smatraju zdravom hranom.

Sušene šljive  

Nakon berbe smokve se sumpore, i to tako da se unose u komore ili druge prostore (drvene bačve ili bilo koje druge drvene posude), gdje je onemogućen izlaz sumpornog dima. Tom se mjerom sprječava pojava plijesni, gljivica, bakterija, muha, odnosno, procesi vrenja, oksidacije, truljenja i promjena boje plodova. Nakon sumporenja smokve se suše, najčešće starim, tradicionalnim načinom na suncu. Stalno ih treba prenositi iz otvorenog u zatvoreni prostor, i to obavezno noću kako bi ih se zaštitilo od vlage. Može se preko noći nastaviti postupak sušenja u sušnici, to je tzv.kombinirano sušenje, danju na suncu, a noću ili kad je kišno u sušnici.

Kako sušiti šljive u pećnici?

U standardnoj pećnici postupak sušenja obavlja se na višim temperaturama (50-70°C) s kratkim periodima sušenja uz otvorena vrata. Vrata pećnice treba naime povremeno otvarati kako bi izašla vlaga. Najpogodnije za sušenje su nove pećnice koje imaju opciju zagrijavanja ventilacijom jer omogućavaju ravnomjerno strujanje zraka, odnosno sušenje. Suhe šljive se pred kraj izlože nakratko temperaturi iznad 100°C kako bi se spriječilo daljnje kvarenje. Šljive možemo sušiti s košticom ili bez nje ili ih raspoloviti prije sušenja. Ovisno o tome sušenje traje od 15 do 19 sati. Šljive se nakon sušenja spremaju u staklenke ili vrećice, na hladno i suho mjesto.

Sušene breskve

Još jedna poslastica iz tradicionalne zimnice kakvu su pripremale naše bake. Osim svježa, kao sok ili u kompotu, breskva je iznimno ukusna i u svojoj "osušenoj" varijanti. Marmelada, džem ili slatko od breskve mogu se koristiti  u svako doba godine, ne samo ljeti kad im je sezona. Sušene breskve također su izvor korisnih sastojaka za organizam i mogu se jesti tijekom cijele godine.

Za pripremu se obično uzima mjera od pet kilograma, breskve trebaju biti zrele, ali ne mekane. S njima treba oprezno postupati da se ne oštete. Prije sušenja operu se i po želji ogule ili ostave neoguljene. Ako se gule, treba ih uroniti u kipuću vodu oko pola minute i odmah zaroniti u hladnu vodu. Tako će se kožica odlijepiti od mesa i lako će se oguliti. Nakon toga prepolove se na dva dijela. Suše se na suncu, a tijekom noći treba ih unijeti u kuću da ne bi upile vlagu. Osušena breskva treba imati istu boju kao i svježa. Spremaju se u staklenke.

Sušene smokve

Smokve su najtraženije upravo sušene, iako ih dakako svi volimo jesti i kao svježe plodove. Iznimno su hranjive i koriste se kao razne prerađevine , primjerice, pekmez, marmelada, sirup, smokvenjak, rakija, vino od smokava, slatko od smokava, kompot. Za sušenje su najbolje bijele sorte, ili bjelice. Plodovi namijenjeni za sušenje moraju biti potpuno zreli, zdravi, ne smiju biti mokri od kiše ni vlažni od rose.

  • 0

Nakon berbe smokve se sumpore, i to tako da se unose u komore ili druge prostore (drvene bačve ili bilo koje druge drvene posude), gdje je onemogućen izlaz sumpornog dima. Tom se mjerom sprječava pojava plijesni, gljivica, bakterija, muha, odnosno, procesi vrenja, oksidacije, truljenja i promjena boje plodova. Nakon sumporenja smokve se suše, najčešće starim, tradicionalnim načinom na suncu. Stalno ih treba prenositi iz otvorenog u zatvoreni prostor, i to obavezno noću kako bi ih se zaštitilo od vlage. Može se preko noći nastaviti postupak sušenja u sušnici, to je tzv.kombinirano sušenje, danju na suncu, a noću ili kad je kišno u sušnici.

Sušene jabuke

Ukusna i zdrava grickalica za zimske dane i noći. Priprema je također jednostavna. Jabuke narežite na ploške ili tanke kriške. Potopite ih u litru vode razrijeđene  sa sokom od jednog limuna da ne pocrne. Posušite, stavite na tepsiju koju ste obložili masnim papirom, pospite cimetom i sušite u pećnici na 50 do 60 C, pet, šest sati. Ili ih sušite na zraku, tri do četiri dana. Čuvajte ih u staklenkama koje ste dobro zatvorili.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se