interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Savršeni struk do ljeta

Savršeni struk do ljeta
Do ljeta su ostala još otprilike dva mjeseca, što je više nego dovoljno vremena da ostvarite liniju kakvu priželjkujete. Počnite već danas raditi na planu mršavljenja i rezultati sigurno neće izostati.

04.05.2009.

Portal Žena.hr

0

Pametno se hranite 

Želite li smršaviti, nemojte se izgladnjivati. Zapravo, to je najgore što možete učiniti, želite li se trajno riješiti suvišnih kilograma. Umjesto toga, odlučite se za dugoročniji pristup – tijekom dužeg perioda jedite malo manje kalorija nego što ih sagorijevate tijekom dana. Na ovaj način nećete smršavjeti 5 kilograma za tjedan ili dva, no mršavjet ćete konstantno otprilike  pola kilograma do kilogram na tjedan, tako da ćete za dva – tri mjeseca vidjeti razliku, a izgubljeni kilogrami se neće vratiti.

Naravno za najbolje rezultate potrebno je pojačati tjelesnu aktivnost. Ovako ćete zadržati mišićnu masu, a metabolizam će i dalje raditi istom brzinom, što je vrlo bitno za vaš uspjeh.

Koliko kalorija trebamo?

Kako biste ostvarili dobre rezultate morat ćete uložiti malo truda. Za početak zapisujte tjedan dana sve što ste pojeli. Ovo je malo naporno, ali isplatit će se. Na kraju svakog dana zbrojite koliko ste kalorija unijeli u organizam (ne zaboravite na pića). Izvažite se u ponedjeljak i u nedjelju ujutro. Ako se u tih tjedan dana niste ni udebljali niti smršavili, zbrojite sve kalorije koje ste unijeli tijekom tjedna i podijelite ih sa sedam. Ova brojka će predstavljati vašu “kalorijsku bazu” (ukupnu količinu energije koju vaše tijelo prosječno dnevno sagori).

Sad oduzmite od tog broja 500 kalorija i  to vam predstavlja novi dnevni zbroj. Drugim riječima, ako vam je kalorijska baza 2100 kalorija, novi prosjek bi vam trebao biti 1600 kalorija. Naravno, možete si prilagoditi tako da jedan dan pojedete 1400 kalorija, a drugi 1800 kalorija, ali na kraju tjedna prosjek bi trebao biti 1600 kalorija dnevno. Ukoliko ćete se pridržavati ovog i jesti u prosjeku 500 kalorija manje dnevno, odnosno 3500 kalorija tjedno, gotovo sigurno ćete mršavjeti pola kilograma tjedno. Pojačate li tjelesnu aktivnost, ovo se može popesti do 1 kilograma tjedno.

4 savjeta za dobru probavu

1. Opustite se nekoliko minuta prije no što počnete jesti i odmorite se barem 15 minuta poslije obroka. Ne valja izgubiti iz vida da je uzrok izbočenog trbuha nerijetko napetost i tjeskoba.

2. Jedite polako, uvijek u isto doba i svaki zalogaj temeljito prožvačite. Za stolom izbjegavajte rasprave što bi vas mogle uzrujati i poremetiti dobru probavu.

3. Nemojte se naviknuti na laksative koji, uzimate li ih predugo, narušavaju crijevnu floru i izazivaju grčeve.

4. Ukoliko vam se trbuh napuhava, izbjegavajte sva gazirana pića, a umjesto njih pijte prirodnu mineralnu vodu i sokove.

I disanje je važno

Pravilno disanje prvi je korak u "antitrbuh programu". Ugledajte se na novorođenčad koja diše trbuhom. To je navika koja se gubi pod utjecajem stresa i sjedilačkog načina života. A pravilno je disanje, lagano i odmjereno, osnova svake tehnika opuštanja. Udišite kroz nos, polako izbočujući najprije trbuh, a zatim prsni koš, zadržite zrak 5 sekundi, a zatim polako izdišite napinjući prvo trbušne mišiće, zatim uvlačeći prsni koš. Vježbu ponovite četiri puta u razmacima od po 5 sekundi. Poslije dva do tri dana bit ćete sposobni da vježbate i izdisaj sa zatvorenim ustima, ispuštajući zrak kroz nos. Važno je da ne pobrkate raspored: trbuh van prilikom udisaja, unutra prilikom izdisaja. Dok vježbate, nosite udobnu odjeću kako vas ništa ne bi stezalo u području trbuha. Kad ste svladali tehniku pravilnog disanja, krenite korak dalje i prilikom svakog izdisaja stegnite trbušne mišiće što više možete. To će ih učvrstiti.

U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se