interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Predavanje Léopolda Lamberta u sklopu europske platforme Future Architecture

Predavanje Léopolda Lamberta u sklopu europske platforme Future Architecture
U subotu, 27. veljače 2016. u 19:00 sati Léopold Lambert, francuski arhitekt i glavni urednik časopisa The Funambulist, održat će predavanje naslova Weaponized Architecture.

25.02.2016.

Oris

0

Učeći iz primjera prostornog nasilja primitivnih skloništa, predavanje će se osvrnuti na nekoliko primjera istraživanja različitih političkih sustava te arhitekture kao oružja u kontekstu borbe protiv dominantnih političkih oblika.

Subotnje predavanje prvo je u nizu od šest predavanja u Oris Kući arhitekture u sklopu projekta Future Architecture Platform. Riječ je o europskoj platformi koja uključuje 14 organizacija iz 13 zemalja predvođenih Muzejom za arhitekturu i dizajn u Ljubljani. U potrazi za individualcima i kolektivima s vizijom promišljanja budućnosti arhitekture u Europi, upućen je poziv za ideje na koji je pristiglo gotovo 300 projekata vezanih ne samo za arhitekturu već i urbanizam, krajobraznu arhitekturu, dizajn, film i umjetnost. Određeni projekti odabrani su za sudjelovanje u programu izložbi, konferencija, predavanja i radionica koje će se održavati kroz 2016. godinu diljem Europe, pa tako i u Zagrebu - u Oris Kući arhitekture. 

Arhitektura je političko oružje. Zid kao osnovni oblik arhitekture organizira tijela u prostoru i na privatnoj i na geografskoj razini. Učeći iz primjera prostornog nasilja primitivnih skloništa, predavanje će se osvrnuti na nekoliko primjera istraživanja različitih političkih sustava uz pomoć kojih će se ilustrirati ova teza: vojna i civilna okupacija Palestine, izgradnja novog militantnog glavnog grada Egipta, društvena i rasna segregacija utjelovljena u pariškim predgrađima i takozvani humanitarni kampovi sagrađeni za izbjeglice i migrante iz Calaisa. U zaključku predavanja inzistirat će se na primjerima iz arhitekture koji su prihvatili ideju arhitekture kao oružja u kontekstu borbe protiv dominantnih političkih oblika. Politička nevinost je iluzija, a mi moramo naučiti kontrolirati društvene posljedice prostora koje osmišljavamo.

Léopold Lambert

Ulaz na predavanje je slobodan.

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE

Izložbeni prostor: 09h - 21h (pon-sub)

Organizacija: Museum of Architecture and Design, Ljubljana (SI);

Članovi: 
Oris House ofArchitecture, Zagreb (HR)
Museum of Architecture in Wrocław (PL)
Belgrade InternationalArchitecture Week (SR)
National Museum of XXI Century Arts, Rome (IT)
House of Architecture,Graz (AT)
Copenhagen Architecture Festival (DK)
Tirana Architecture Week (AL)
DesignBiotop, Ljubljana (SI)
Lisbon Architecture Triennale (PT)
Ruby Press, Berlin (DE);

Pridruženi članovi: 
Swiss Architecture Museum, Basel (CH)
Prishtina Architecture Week (RKS)
CANactions, Kiev (UA)

futurearchitectureplatform.org

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se