interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Otplatite sve blagdanske dugove u tri koraka

Otplatite sve blagdanske dugove u tri koraka
Nakon blagdanske rastrošnosti, sada ponovo preuzmite kontrolu nad svojim financijama. E, da… I ovaj ste put pretjerali… Htjeli ste da blagdani i pokloni koje ćete darovati svojim najmilijima budu divni, i zato ste svakome kupili preskupe poklone koje si u stvari niste mogli priuštiti. Sada računi dolaze na naplatu…

10.01.2012.

Portal Žena.hr

0

Bez obzira na to koliko se ovo čini velikim problemom, minuse i nedostatak novca (za važnije stvari) možete riješiti poprilično jednostavno, i sve to u tri koraka.

1. korak – pozabavite se brojkama

Prvo zbrojite apsolutno sve što ste potrošili, pa to oduzmite od budžeta na raspolaganju. Jednom kad utvrdite točno koliko ste u minusu, možete početi raditi na izvlačenju iz duga. I nemojte zaboraviti na sve račune – dakle i one za namirnice u dućanu, kave s prijateljicama i slično…

Osmislite plan i počnite otplaćivati dugove - Izračunajte koliko možete odvajati svaki mjesec da biste se izvukli iz duga. Pokušajte izdvajati najviše što je moguće, kako biste problem riješili što prije, pa makar to i značilo ukidanje nekih uobičajenih „povlastica“ kao što su: kupovanje omiljenih časopisa, jedenja u restoranima, nekontroliranog korištenja mobitela (i visokih računa), kupovanja novih šminki i kremica, odlasci u kino, naručivanja filmova na Maxtvu,  manikure i prečesti odlasci frizeru…


2. korak – nađite načina da skupite više novca

Dobro, ako ste zaposleni nerealno bi bilo da još tražite dodatni posao (iako je to najbolja opcija ako imate vremena za to), no svejedno postoje načini kako zaraditi novac.

Razmislite o prodaji - Pogledajte malo oko sebe, vjerojatno ste okruženi stvarima, i to stvarima bez kojih možete. Prekopajte ormar i odaberite odjeću i obuću koju ne nosite i preko neta je ponudite na prodaju. Isto vrijedi i za nakit koji nikada ne nosite, kućanske aparate koji vam samo stoje i kojima se  nikad ne služite i šminke koje ne koristite (danas se na online buvljacima sve može prodati – samo nemojte pasti u napast tamo kupovati od drugih, barem ne sve dok ne riješite dugove).

Posegnite za ušteđevinom - Razmislite o tome da uzmete novac sa svog štednog računa. Ovo vam se možda ne čini logičnim, ali činjenica je da su kamate na kreditne kartice ogromne i više ćete uštedjeti imati ako minus podmirite odmah. Samo nemojte zaboraviti s vremenom vratiti novac koji ste uzeli iz štednje.


3. korak – kontrolirajte trošenje

S obzirom da ste trenutno u periodu kada pokušavate podmiriti dugove, svi suvišni troškovi ne dolaze u obzir! Dakle - trošite samo na najosnovnije hrana, režije i najvažniji računi. Svih prije navedenih „povlastica“ se nakratko odreknite, vjerujte nam to će vam se isplatiti.

Što se djece tiče, koristite se „jedno unutra, jedno van“ metodom - Ako imate djecu, onda znate da će vas oni „obrađivati“ da im kupite koješta, kao i uobičajeno. Kako ih staviti pod kontrolu? Kao prvo se riješite njihovih suvišnih stvari (i nemojte nasjedati na plač) dajte im točno ograničenu količinu igračaka koje smiju imati, a sve ostalo prodajte ili donirajte. Dajte im priliku da sami odaberu desetak ili petnaestak igračaka, a tada im objasnite da će ubuduće morati dobro razmisliti o novim željama. Svaki puta kada požele nešto novo morat će donirati ili prodati nešto staro. Ako im ništa ne želite oduzimati – naprosto počnite primjenjivati ovo pravilo donacije ili prodaje za nabavku novih stvari.
 
Izbjegavajte postblagdanska sniženja -
Nemojte se dovoditi u napast i odlaziti u takozvani „window shopping“ (dakle, samo gledanje u izloge), jer su puno veće šanse da ćete popustiti pred primamljivim sniženjima. Jer čak i ako je neka vestica na sniženju od 50 posto – vi trenutno nemate niti toliko za trošenje. A i budimo realni, ta vam vestica (ili što god već) nije po život nužna. Snaći ćete se nekako bez nje.

U suradnji sa portalom Žena.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se