interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Modne ideje za Modni Ormar

Modne ideje za Modni Ormar
Modni Ormar je jedino strukovno natjecanje u Hrvatskoj koje organizira Tekstilno-tehnološki fakultet. Neprofitnog je karaktera popraćeno inozemnim stručnim žirijem. Po uzoru na inozemne modne manifestacije MittelMode i Royal Collegde of Arts, Modni Ormar postaje prepoznatljivo modno događanje koje pruža priliku mladim dizajnerima da se predstave široj publici, ali i profesionalcima modne struke.

17.12.2011.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Studentice prve godine diplomskog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Jelena Holec i Ines Košmerl iskoristile su priliku te se predstavile na ovogodišnjem Modnom Ormaru s kolekcijom u kategoriji eksperimentalne houte couture mode za proljeće-ljeto 2012.

„U osmišljavanju kolekcije prva i glavna ideja bila nam je istražiti kontrastne i dinamične elemente koje bismo međusobno mogle izmjenjivati te tako stvoriti jedinstvene odjevne predmete u kojima bi žene mogle pokazati svoju ženstvenost i senzualnost. Pokušale smo dizajnirati kolekciju koja je nosiva, a ipak drukčija od onog što se inače smatra visokom modom.“

Naglasak su stavile na različitosti koje žene vole i žele vidjeti na odjevnim predmetima. Spajanje prozirnih i prozračnih elemenata koji ništa ne ostavljaju sakriveno sa ukrojenim odjevnim predmetima naglašenih ramena koji ponegdje podsjećaju na oklop, stvorile su novu nježnu i sofisticiranu ženu ratnicu.

Inspiraciju za samu teksturu materijala kojoj su poklonile veliku pozornost pronašle su u ljepoti i baroknih kostima, ali i u tradicionalnim odjevnim predmetima na hrvatskom području.

„Želja nam je bila oživjeti elemente ručnog rada karakterističnog za haute couture koji su u modernom procesu proizvodnje davno zaboravljeni. Raskoš i bogatstvo ručnog rada karakterističnog za haute couture dalo nam je inspiraciju za samu organsku teksturu materijala koja podsjeća na unutrašnjost cvijeta ili školjke. Mnogo je toga spojeno u našu viziju svečanih odjevnih predmeta koji će sigurno biti primjećeni na osobi koja ih nosi.“

Vrhunac ručne izrade očituje se u zlatovezu vezenom crnom metaliziranom niti. Zlatovez ujedno razvedenim organskim linearnim oblicima prati vratni i leđni izrez koji naglašava žensku seksipilnost. Odabrani kolorit (bež, blijedo roza, crna) u prvi plan stavlja konstrukciju samih komada, a izuzetne teksture u izvedbi svijetlim materijalima naglašavaju žensko tijelo i ističu njegovu anatomiju.

Kolekcija se sastoji od pet modela koji su izrazito atraktivni na pisti, ali i veoma nosivi. Materijali koje su dizajnerice koristile su sirova svila, muslin i pamučna čipka. Kroz svaki model proteže se raščlanjena površina sa naglaskom igre svjetla i sjene, a razigranost i romantičnost donose slojeviti krojevi, meki pad muslina i reljefni tretman materijala.

„Kolekcija je namjenjena ženskoj populaciji koja se ne boji izraziti svoju ženstvenost i senzualnost kroz odjeću. Žene u našim kreacijama vidimo  kao nježne, senzualne, ženstvene, drugačije, ekspresivne, ali činjenica je da mi u svojim kreacijama volimo i želimo vidjeti žene koje dijele našu strast i žar prema modi i odjeći. Naše kreacije su naša djeca, svaka je jedinstvena i unikatna, u njih su uloženi sati i sati rada, i nema većeg zadovoljstva nego vidjeti oduševljenje jer smo proizvele nešto predivno. Pokušavamo stvoriti drukčiju viziju ženstvenosti i senzualnosti dizajnom koji se maksimalno oslanja na ručni rad. U nama je prevladala želja za unikatnim i jedinstvenim. Nakon početnih skica, odabranog kroja i materijala, svakom odjevnom predmetu dajemo osobnost drukčijim detaljima, koji ga dodatno ističu i čine jedinstvenim. Želimo iskušati sve što nam modna industrija može pružiti i jednako tako pokazati što naš dinamični dvojac može.“

Kontakt:  Facebook, stranica se zove Jelena Holec & Ines Košmerl

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se