interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Projektiranje malih kupaonica

Projektiranje malih kupaonica
Osnovni zahtjevi pri projektiranju, uređivanju i opremanju malih kupaonica su učiniti ih velikim, funkcionalnim i atraktivnim. Iako prostorne dimenzije stvaraju ograničavajuće faktore, malim trikovima možete ispuniti sve želje i malu kupaonicu učiniti dovoljno velikom za uživanje.

26.05.2014.

Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.

0

Jedno od osnovnih pravila pri uređivanju malih prostora je izbjegavati tamne boje. Ukoliko svoju kupaonicu želite učiniti svježom i prozračnom, odaberite podne i zidne obloge nježnih boja. Kombiniranjem svijetlih nijansi, učinit ćete prostor dinamičnim, a intenzitetom boja nećete vizualno opteretiti prostor. Ukoliko ne odustajete od odabira obloga tamnih boja, postavite ih na pod, a na zidovima primjenite samo kroz detalje.

  • 0

Ogledalo je sastavni dio svake kupaonice, a kad ga postavite na centralnu poziciju ili duž čitavog zida na kome je smješten umivaonik, značajno će doprinjeti vizualnom povećanju kupaonice. Učinite ogledalo sredstvom kojim korigirate prostornu dimenziju. Izbjegavajte manja ogledala s naglašenim okvirom, jer time smanjujete područje refleksije.

  • 0

Malu kupaonicu osvijetlite atraktivnom i intenzivnom rasvjetom kako bi ju pojačana količina svjelosti učinila prostranijom i glamuroznijom. Osim obavezne centralne rasvjete, koja može biti postavljena točkasto po cijeloj površini stropa, postavite ju i iznad umivaonika, tj. u sklopu ogledala. Ugradnjom LED rasvjete u ogledalo, postižete kvalitetnu osvjetljenost, ali i dekorativne svjetlosne efekte.

  • 0

Odabir sanitarnih elemenata i opreme za male kupaonice treba biti pažljiv. Preporučuju se odabrati oni manjeg formata kako bi  prostor u konačnici izgledao veći. Potrebno je osigurati minimalne razmake između umivaonika, zahodske školjke, ležeće ili tuš kade te ostalih elemenata u prostoru, kako bi se omogućilo normalno kretanje i uporaba istih.

  • 0

Između odabira ležeće ili tuš kade, odlučite se za drugu. Tuš kabine mogu biti kružnih, kvadratičnih ili pravokutnih oblika. Ovisno o raspoloživom prostoru i željama, odaberite onu koja će ispuniti vaše potrebe, ali i maksimalno rastretiti mali prostor kupaonice. Kabina s transparentnim staklom je prihvatljiviji odabir od bilo koje druge opcije, jer ne zatvara prostor već ga dijeli po funkcionalnim zonama. Bilo kakva vrsta netransparentne pregrade, tvorit će prostor u prostoru i tako dodatno smanjiti vašu kupaonicu.

  • 0

Umjesto punih, zatvorenih ormarića, odlučite se za otvorene police. Iako nešto teže za održavanje, bitno će doprinjeti vizualnom dojmu povećanja kupaonice. Police postavite na slobodne plohe zidova u određenom ritmu, koji pogoduje stvaranju reda u malom prostoru ispunjenom različitim elementima. Ukoliko se odlučite za zatvorene ormariće, odaberite one s vratima od stakla ili ogledala.

  • 0

Odabranim dizajnom sanitarnih elemenata i opreme te općim načinom tretmana kupaonice, možete ju učiniti minimalističkom, elegantnom, raskošnom..Način uređenja ovisi o vašim željama i odabranom stilu. Mala kupaonica može biti glamurozna kao i velika, bez obzira na dimenzionalne različitosti. Ona može u popunosti postati sve ono što od kupaonice očekujete!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se