interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kako uštedjeti na računima za grijanje?

Kako uštedjeti na računima za grijanje?
Danas smo svjedoci nezaustavljivog rasta cijene energenata i dugoročno nerealno je očekivati pad cijena. Zbog toga postoji sve izraženija potreba za energetski učinkovitim rješenjima, posebno na području grijanja. Sa ciljem stjecanja znanja i iskustva u korištenju obnovljivih izvora energije, naša tvrtka, Agria d.o.o., odlučila je pokrenuti projekt prve energetski učinkovite zgrade u Hrvatskoj.

24.08.2008.

Agria d.o.o.

0

Štedjeti na energiji možemo početi danas

Rast cijena energenata nameće potrebu da energiju koristimo što efikasnije i štedljivije.  

A štedjeti na energiji možemo početi danas, i to bez dodatnih ulaganja. Kako? Za početak predlažemo Vam brošuru Fonda za zaštitu okoliša: http://www.agria.hr/Prihvatite_izazov_tezak_jednu_tonu__CO2.pdf 

Da li ste znali da snižavanjem temperature za samo 1 stupanj Celzija uštedite 5% energije? Osim toga, uz minimalno ulaganje, ugradnjom termostatskih ventila na radijatore kao i regulacijom rada kotla možete uštedjeti čak i do 25% energije potrebne za grijanje.

Ako planirate izgradnju novog objekta, kuće ili stana, vodite se principom energetski učinkovite gradnje što će dugoročno donijeti značajnu uštedu na energentima. Pri tome je vrlo važna pravilna izolacija objekta, ugradnja kvalitetne stolarije i upotreba energetski učinkovitih uređaja.

Energetsku učinkovitost možete postići primjenom i ugradnjom novih tehnologija kao što su solarni sustavi, toplinske crpke, kondenzacijski kotlovi i ugradnjom ostalih energetski učinkovitih uređaja. Tim načinom gradnje i korištenjem energetski učinkovitih uređaja ne ostvarujete dugoročno samo financijsku uštedu, nego pridonosite i zaštiti okoliša.

Danas najpopularniji način korištenja besplatne energije je putem sunca. Korisno je znati da dobro projektirani i izvedeni solarni sustavi mogu u prosječnom domaćinstvu podmiriti do 30% potrebne energije za grijanje i do 60% energije za sanitarnu toplu vodu uz povrat investicija u nekim slučajevima za 3 do 5 godina. Ako želite znati više o korištenju solarne energije, pročitajte više u sljedećoj brošuri: http://www.agria.hr/Centrometal%20solar%20brosura.pdf

Manje poznat, ali vrlo učinkovit način korištenja besplatne energije je upotrebom toplinskih crpki. Toplinske crpke proizvode tri puta više energije nego što troše. Mogu proizvesti dovoljno topline ali i također komforno hladiti, što Vam osigurava izvrsnu klimu unutar kuće cijele godine. Princip rada toplinskih crpki je jednostavan, a temelji se na principu da plin koji se tlači grije, a plin koji se širi hladi. Sjetite se pumpe za bicikl koja tlači zrak i time stvara toplinu. Suprotan primjer je kada raspršite parfem na ruku - on je hladan.

Energetski učinkovita gradnja ekonomski je isplativa

Prvi puta u Hrvatskoj, odlučili smo se na izgradnju višestambene zgrade «Agria» u Osijeku, koja koristi alternativne i obnovljive izvore energije za potrebe grijanja, hlađenja i pripremu tople vode, a sve to u skladu sa švicarskim Minergie standardom, koji ograničava ukupnu potrošnju energije u zgradama na 42 kWh po metru četvornom površine godišnje. Za usporedbu, današnje klasične novogradnje «troše» i do 250 kWh po metru četvornom svoje površine godišnje, što je 5 do 6 puta više.

Na zgradi «Agria» kombiniramo više tehnologija. Za potrebe toplinske crpke izbušeno je 10 bušotina od kojih je svaka duboka 100 metara, a iz kojih će se putem dubinskih cijevnih sondi, toplina zemlje dovoditi u toplinsku crpku, a ona će, već prema potrebama stanara i trenutnom godišnjem dobu, davati potrebnu energiju za grijanje ili hlađenje, te pripremu tople vode.

Na uličnom pročelju zgrade i južnoj površini kosoga krova zgrade, biti će instalirano 200 metara četvornih vakumskih solarnih kolektora za prikupljanje sunčeve energije. Pomoću njih će se zagrijavati topla voda za potrebe svih stanova zgrade «Agria» i dobivati dodatna energija za sustav centralnog grijanja.

Na uličnom pročelju zgrade «Agria» biti će probno ugrađena i dva panela solarnog zida. Ovo je potpuno nova tehnologija čak i u EU, a djeluje na način da se pasivnim putem, kroz sustav troslojnog izolacijskog stakla posebnog kemijskog sastava, zimi toplina sunčevog zračenja propušta u zgradu, dok se ljeti ona u potpunosti reflektira.

Savjetovanje i pomoć u primjeni novih tehnologija

Namjera s kojom smo pokrenuli izgradnju prvog takvog objekta u Hrvatskoj je stjecanje znanja i iskustva u primjeni novih tehnologija i njegovo prenošenje na investitore. Rast cijena energenta i nova zakonska regulativa prilagođena zahtjevima Europske Unije u vrlo skoroj budućnosti biti će snažan poticaj za štednju energije i korištenje obnovljivih izvora.

Navedena tehnologija je primjenjiva, pouzdana, sigurna, može se kombinirati sa postojećim sustavima grijanja i ekonomski je isplativa na gotovo svim obiteljskim, javnim ili gospodarskim objektima. Profesionalno i stručno osoblje naše tvrtke uvijek stoji na raspolaganju za besplatne savjete i tehničku podršku, bilo da želite klasični sustav grijanja ili želite znati više o obnovljivim izvorima energije.

U našoj ponudi možete pronaći sve za grijanje i klimatizaciju, od klasičnih sustava za grijanje do opreme za korištenje obnovljivih izvora energije. Ako želite znati više o nama posjetite naše Internet stranice www.agria.hr  ili naše prodajne centre u Zagrebu (Gospodarska 3, Donji Stupnik, 01/6625-155) i u Osijeku (Sv.L.B.Mandića 215, Osijek, 031/281-666).

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se