interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Elementi vanjskog uređenja prostora

Elementi vanjskog uređenja prostora
Sa proljetnim danima sve više boravimo na balkonima, terasama, u vrtovima ili parkovima. Povezivanje života u unutrašnjem i vanjskom prostoru je trend, ali i davna čovjekova potreba. Kako bi boravak u vanjskim prostorima bio ugodan i praktičan, potrebno ga je osmisliti na način da je praktičan za održavanje, siguran za korištenje i vizualno ugodan.

29.04.2014.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

 • 0

Odabir podne obloge je jedan od važnih elemenata uređenja. Pod vašeg vanjskog prostora može biti obrađen u kamenu, drvetu, keramici ili kompozitnim materijalima koji imitiraju drvo. Ovi posljednji su praktičniji za održavanje od samog drvenog poda, jer je utjecaj svjetlosti, vlage i svega ostalog minimalan u odnosu na prirodno drvo te samim time ne zahtijeva velike obaveze održavanja.

 • 0

Drvene obloge će dati vrlo topao i ugodan osjećaj u vašem vanjskoim prostoru, a idealan način uređenja na takvim podlogama je minimalistički, sa stilskim detaljima.

 • 0

Odabir kamena, keramike ili opeke je također vrlo interesantan. Opeka i različite stilske obrade kamena će stvoriti rustikalan dojam, što može biti vrlo ugodno za poklonike takvog stila, dok će primjena kamena i keramike u jednostavnim formama i teksturama stvoriti podlogu za moderno uređenje.

 • 0

Hladni dojam ovih podova može se vrlo uspješno neutralizirati tepisima za vanjske podloge koji će dati vizualnu toplinu, naglasak prostora i asocijaciju na unutrašnji prostor. Ovakvi tepisi su sve popularniji, a održavanje imje vrlo jednostavno.

 • 0

Na tršištu je velik broj sjedećih garnitura za vanjske prostore i upravo će one dati najizražajniju stilsku odrednicu vašeg vanjskog prostora. U trendu su elementi sjedenja vrlo čistih geometrijskih oblika ili različitih organskih, pleteni od različitih vrsta tkanina, metala, drveta te u različitim bojama - od bijele i svijetlo sive do vrlo izražajnih boja poput plave ili boje ciklame.

 • 0

U manje prostore je poželjno smjestiti nekoliko elemenata malog formata ili jedan do dva veća, poput ležaljke ili fotelje. Vrlo je važno vizualno „ne zagušiti“ ovakve prostore prevelikim brojem elemenata za sjedenje, što je vrlo čest slučaj. Dekorativni jastučići su obavezan dodatak sjedećim garniturama. Moderne su neutralne kombinacije ili jastučići u živim bojama, kao kontrast baznoj boji.

 • 0

Sjedeće garniture često prate taburei različitih oblika i dizajna, koji ne moraju biti stilski jednaki baznoj garnituri. Klub stolići su vrlo slični onima iz dnevnog boravka, ovalni ili pravokutni, izvedeni u metalu, drvetu, u kombinaciji sa staklom ili kamenom.

 • 0

Poželjno je da se stilska priča iz dnevnog boravka nadovezuje na vanjski dnevni boravak, ukoliko su vizualno povezani. To ne znači nužno da svi elementi moraju biti stilski jednaki, već da pojedini elementi i boje moraju biti povezani sa unutrašnjima. Igrom sličnosti i razlike, svaki će prostor dobiti svoj identitet, a kao cjelina će izvrsno funkcionirati.

 • 0

Način zasjenjenja ovakvih prostora je zaista raznolik-od atraktivnih suncobrana, preko različitih sjenica ili čak pojedinačnih skulpturalnih elemenata koji su ujedno i ukras prostora. Odabir materijala i boja ovih elemenata treba biti takav da su nenametljivi u prostoru.

 • 0

Moderne su nijanse od bijele do toplo bijele te sive nijanse. Ukoliko boje ovih elemenata povežete sa sjedećom garniturom i podom, dobit ćete vrlo ugodan, opuštajući prostor, koji ćete vrlo lako dopuniti dekorativnim detaljima.

 • 0

Detalji poput rasvjetnih tijela, lampiona i dekorativnih predmeta će dati osobnost vašem prostoru, ali i mogućnost različitih transformacija za stvaranje različitih vrsta atmosfere. U dobro postavljenoj bazi, možete se bezgranično igrati detaljima, a da pri tome ne napravite velike greške.

 • 0

Biljke u dekorativnim posudama su obavezan element uređenja ovakvih prostora. U trendu su velike biljke sa vrlo neutralnim posudama, kako bi samo zelenilo došlo do izražaja.

 • 0

Drugi način uvođenja zelenila su izuzetno trendovski zeleni zidovi, koje možete kreirati u različitim oblicima i postavljati na različite pozicije. Ovakvi zeleni zidovi su jako popularni i u interijerima pa upravo oni mogu biti element povezivanja vanjskog i unutrašnjeg prostora.

 • 0

Neka vas proljeće inspirira za nove kreativne pothvate i neka vaši vanjski prostori postanu oaza vašeg opuštanja i zadovoljstva!

foto: Paola Lenti

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se