interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Dolazi proljeće, vrijeme je za sadnju vrta

Dolazi proljeće, vrijeme je za sadnju vrta
Povrće iz vašeg vrta biti će zdravije jer ga vjerojatno nećete tretirati pesticidima, umjetnim gnojivima, niti će sjeme i sadnice biti genetski modificirane. Proljeće je pred vratima. Do početka dijeli nas manje od dva mjeseca, što znači da nije prerano početi razmišljati o uređenju vrta s povrćem, posebno ako ste početnik u tom području ili niste baš vični.

23.03.2011.

Portal Žena.hr

0

Možda će vam se činiti da uzgoj povrća u vrtu nije vrijedan truda, jer danas cijele godine u trgovinama možemo kupiti svježe povrće po više ili manje prihvatljivi cijenama, no činjenica je da morate voljeti vrtlarenje i željeti sebi i svojoj obitelji pružiti višu i bolju kvalitetu života.

Povrće iz vašeg vrta biti će zdravije, jer ga vjerojatno nećete tretirati pesticidima, umjetnim gnojivima, niti će sjeme i sadnice biti genetski modificirane, što u trgovinama često nije slučaj.

Dakle, ako ste dobro razmislili i zaista se želite upuštati u avanturu zvanu povrtnjak, ovo su savjeti namijenjeni baš vama. Ne trebate biti čarobnjak da uspijete, ali sigurno da će vam bez prethodnog iskustva biti nešto teže. No, nemojte se dati smesti. Uz samo malo mudrosti i brige, za nekoliko mjeseci vaš vrt će biti prepun ukusnog povrća u kojem će svi uživati.

 • Pobrinite se da je prostor na kojem planirate urediti povrtnjak veći dio dana na suncu, a najmanje osam sati. Povrtnjak će vam teško uspjeti u hladoviti drveća ili nastamba. To će vam biti vrlo važno u proljeće i jesen kada dani još uvijek nisu toliko topli, dugi, niti sunčani.  
 • Teška, glinasta i nepropusna tla nisu dobra za sadnju vrta, isto tako niti pretjerano šljunčana i pjeskovita tla. Najbolja su tla koja ne zadržavaju vodu na površini, jer iako biljke volje vlagu, ne podnose ako je ima previše.
 • Sastavite popis koje biste povrće voljeli posijati i posaditi. Preporučamo vam ono koje je standardno za vaše podneblje, ali i isto tako povrće koje volite jesti i znate da je iz vrta mnogo ukusnije, nego kada ga kupite u trgovini. Primjerice – paprika, rajčica, mrkva, peršin, grašak...
 • Prije nego što počnete sa sijanjem i sadnjom sadnica, pripremite zemlju prekopavanjem te dodavanjem prirodnog komposta.
 • Prilikom sadnje sadnica ostavite dovoljno prostora, između 20 i 30 centimetara, kako bi biljke imale dovoljno mjesta kada narastu. Kada pak sjeme proklije, razrijedite malene biljčice, zbog isto razloga – dovoljno prostora.
 • Kada kupujete sjeme i sadnice, kupujte ih od poznatih i već prevjerenih dobavljača, što će vam donekle jamčiti kvalitetu sjemenja i sadnica. Obavezno na sjemenu gledajte datum pakiranja, kako ne biste slučajno kupili staro sjeme, koje vam vjerojatno uopće neće proklijati.

 • Ono što je važno prije nego započnete sa uzgojem povrća je da imate riješen sustav navodnjavanja, odnosno način na koji ćete zalijevati vrt i od kuda. Hoće li to biti kantama, gumenom cijevi ili pak nekim modernijim sustavom, odluka je na vama.
 • Povrće u svojem vrtu za vrijeme ljetnih vrućina zalijevajte u ranu zoru ili kasno popodne, odnosno ranu večer, kada sunca na vrtu više nema, a zemlja se malo ohladi o ljetne žege. Također, ako je iako moguće ne zalijevajte povrće hladnom, nego mlakom vodom. Povrće nemojte zalijevati po stabljici nego pod korijen, jer će u protivnom listovi „izgorjeti“. U ljeti morate zalijevati svaki ili eventualno svaki drug dan.
 • Ukoliko kod kuće nemate vlastiti kompost, vrlo dobar i kvalitetan kompost možete nabaviti u vrtnim centrima. To će smanjiti potrebu za bilo kakvim dodatnim gnojivom. S gnojivom treba znati pažljivo postupati, a ako ste početnik u vrtlarenju, to može biti svojevrstan izazov. Naime, ako stavite previše gnojiva postoji mogućnost da će biljka „izgorjeti“ i propasti ili će pak narasti velika, no neće moći zbog veličine držati još veće plodove. Kravlje gnojivo je, također, izvrsno za vrtove, a možete ga nabaviti na seoskim imanjima. Gnoj od svinja ili eventualno konja, prejaki je za povrtnjake. Nikako nemojte zaboraviti početi izrađivati vlastiti kompost, koji će vam dobro doći sljedeće sezone.
 • Na vrijeme nabavite drvene kolce za koje ćete privezati stabljike. Suho lišće odstranjujte sa biljaka, jer ono ih samo iscrpljuje, te redovito plijevite korov, koji vrlo brzo može „progutati“ vaš vrt.
 • Postoje dva razdoblja za sadnju vrta – hladno (proljeće ili jesen) i toplo (ljeto). U hladnom razdoblju sadi se: repa, brokula, kupus, mrkva, peršin, celer, cvjetača, zelena salata, grašak, krumpir, radić, špinat... U toplom razdoblju sadi se: grašak, slatki kukuruz, krastavci, patliđan, paprika, bundeve, tikvice i rajčice.

Naravno, savjeta u vezi vrtlarenja nikada dosta, no ono što je važno da previše ne komplicirate i zagorčite si život. I nikako nemojte zaboraviti da biljke osjećaju i ako ćete o njima redovito brinuti, one će vam to znati uzvratiti.

U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se