interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Sajam BAU 2013

Sajam BAU 2013
U Zagrebu je 3. listopada predstavljen BAU 2013, najveći međunarodni sajam graditeljstva i arhitekture, materijala i sustava za stambenu i poslovnu gradnju i unutrašnje uređenje koji će se održati 14. – 19. siječnja 2013. u Münchenu. U nastavku je prezentiran sažetak izlaganja Mareile Grimm Kästner, zamjenice direktora sajma BAU povodom prezentacije sajma BAU 2013. U Zagrebu.

04.10.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Sudjelovanje međunarodnih izlagača na sajmu BAU 2011 bilo je veće nego ikad
BAU je od 2005. uvijek bio posve popunjen, budući da je potražnja znatno veća od raspoloživog izložbenog prostora (180.000 četvornih metara). Zato postoji lista čekanja, na kojoj su obično imena oko 400 poduzeća. Novi je rekord postignut 2011. kad je BAU privukao 2.058 izlagača iz 46 zemalja. Udio izlagača koji dolaze izvan Njemačke bio je 26%, veći nego ikad prije.

Rekordan broj međunarodnih posjetitelja na sajmu BAU 2011

Godine 2011. udio stranih posjetitelja porastao je za 61%. Od ukupno 238.230 posjetitelja sajma BAU godine 2011. gotovo 60.000 ih je došlo izvan Njemačke (25%). To je izvanredan rezultat koji pokazuje koliko je poznat postao sajam BAU izvan Europe. Naš cilj za 2013. je ostvariti 250.000 posjetitelja te osobito daljnji porast broja međunarodnih posjetitelja.

Zemlje iz kojih je došlo najviše posjetitelja sajma BAU 2011

Kao i u slučaju broja izlagača, Austrija, Švicarska i Italija prednjače po broju posjetitelja. U godini 2011. došlo je do značajnog porasta u skoro svih 15 najzastupljenijih zemalja. Osobito je uočljiv velik porast broja posjetitelja iz zemalja poput Turske i Rusije. Globalizacija građevinske djelatnosti – dakle i sajma BAU – odražava se u porastu broja posjetitelja iz zemalja izvan Europe. S područja izvan Europe došlo je 8.500 posjetitelja sajma BAU 2011. Njih 3.505 doputovalo je iz Azije, samo iz Kine 854.

 • 0
 

Profil sajma  BAU 2013

 • Na 180.000 četvornih metara izložbenog prostora BAU prezentira arhitekturu, materijale i sustave za stambenu i poslovnu gradnju i unutrašnje uređenje – za novogradnju i renoviranje i modernizaciju.
 • U siječnju 2013. sajam BAU ponovo će ispuniti sav dostupan prostor sajamskog centra Messe München – ukupno 180.000 četvornih metara natkrivenog izložbenog prostora, plus još 3.500 četvornih metara na otvorenome.
 • Budući da sajam ispunjava sav dostupan prostor – pa je zato kapacitet ograničen – broj izlagača je dugi niz godina ostao konstantan: 2000 plus x.
 • Izlagači dolaze iz oko 40 različitih zemalja. Udio izlagača izvan Njemačke opet će biti oko 25%.
 • Potražnja za prostorom na štandovima sajma BAU vrlo je velika već dugo godina. Toliko je velika da imamo dugu listu čekanja.
 • Glede posjetitelja naš je cilj izjednačiti i po mogućnosti premašiti brojku od 235.000 posjetitelja te nastaviti povećavati udio međunarodnih posjetitelja.
 • Sajam BAU održat će se od 14. do 19. siječnja 2013. u sajamskom centru Messe München. Organizator je Messe München International.

20 najzastupljenijih izlagača na sajmu BAU 2013

Kao i kod broja posjetitelja, zemlje izvan Njemačke iz kojih dolazi najveći broj izlagača su već tradicionalno Austrija, Italija i Švicarska. Jedina zemlja izvan Europe koja sada čvrsto drži mjesto među najzastupljenijih 10 zemalja je Kina. Također je uočljivo da i dalje ima puno izlagača iz zemalja koje se odnedavna spominju na naslovnicama u svezi s krizom u eurozoni – poput Španjolske, Grčke i Portugala.

 • 0

Četiri ključne teme u žarištu sajma BAU 2013

Održivost:  Ova tema sad je postala općenit naziv za suvremenu, odgovornu gradnju. Proizvodi i materijali koji ispunjavaju kriterije održivosti naći će se na štandovima izlagača sajma BAU, a održiva gradnja i planiranje postali su ključnom temom programa popratnih zbivanja.

Izgradnja za cijeli život: zamisao o gradnji  za sve generacije sve je popularnija u Njemačkoj i Europi. Riječ je o projektiranju i opremanju životnog prostora tako da ima mjesta za svakoga, da se svaki stanar dobro i sigurno osjeća, bio on mlad ili star, velik ili malen. BAU 2013 će obuhvatiti nekoliko priredbi na tu temu.

Energija 2.0: U Europi oko 40% utrošene energije odlazi na grijanje objekata. Energetska učinkovitost stoga je već godinama glavna tema. Na sajmu BAU, u predavanjima i posebnim priredbama, vidjet ćemo kako će se objekti i urbanističke cjeline u budućnosti opskrbljivati energijom te koje su tehnološke inovacije povezane s time.

Urbanizam 21. stoljeća: Već nas više od polovice živi u gradovima. Do 2050. 75% tadašnje svjetske populacije od oko 9,3 milijardi ljudi živjet će u urbanim područjima. To će biti golem izazov za infrastrukturu, pokretljivost, sigurnost i opskrbu energijom. Na sajmu BAU 2013 stoga ćemo se baviti pitanjem kako će se u budućnosti živjeti u gradovima.

Raspored paviljona

BAU 2013 obuhvaća 17 izložbenih paviljona s ukupnom površinom od 180.000 četvornih metara. Dvorane su raspoređene prema građevinskom materijalu, proizvodu i temi. Ono što sajam BAU čini posebnim jest to da na jednome specijaliziranom sajmu okuplja sve tehnologije, proizvode i materijale koji se koriste u planiranju i gradnji – po tome je BAU na neki način jedinstven.

Taj višefunkcionalni pristup čini BAU bitnim izvorom informacija za svakoga uključenog u planiranje i gradnju: od ulagača, planera i arhitekata do obrtnika i upravitelja objekata. BAU je platforma za pokazivanje novih proizvoda. Izlagači podešavaju razvitak svojih novih proizvoda prema ciklusu sajma BAU. Proizvodne inovacije poput prozora, vrata, podnih obloga i novih fasadnih elemenata najprije se prikazuju na sajmu BAU. To je još jedan razlog zašto struka svake dvije godine dolazi sa svih kontinenata na sajam BAU u Münchenu.

 • 0

Nova tematska orijentacija

Tradicionalno, prostor sajma BAU podijeljen je na kategorije proizvodu i vrsti materijala, no za BAU 2013 taj ustaljeni sustav organizacije dobio je još jedan orijentacijski sustav. U budućnosti izlagači na sajmu BAU mogu se također pronaći prema konkretnoj tematskoj odrednici. Aluminijski i keramički sustavi, na primjer, dolaze pod tematskom odrednicom "fasade", dobavljači kemijskih građevinskih proizvoda dio su tematske odrednice "podne obloge". Te istaknute teme pomažu našim posjetiteljima da se snađu na velikom prostoru sajma. Po istaknutim simbolima mogu odmah uočiti u kojoj su dvorani, primjerice, izloženi  proizvodi za fasade.

Struktura posjetitelja: obrtnici su glavna  kategorija posjetitelja sajma BAU. Sve je veća važnost planera, arhitekata i inženjera

Budući da obuhvaća cijeli raspon graditeljske djelatnosti, BAU privlači posjetitelje iz svakog kutka djelatnosti planiranja, projektiranja i gradnje. Raščlamba posjetiteljske strukture izgleda ovako:

 • Obrtnici u graditeljstvu: najveći udio, predstavljaju 45% od ukupnog broja posjetitelja.
 • Planeri, arhitekti i građevinski inženjeri: 21% (ta je skupina znatno narasla zadnjih godina).
 • Trgovci građevnim materijalom: 14%
 • Proizvođači građevinskih materijala: 10%
 • Pružatelji usluga, istraživači i sveučilišni sektor: 5%
 • Građevinski investitori, sektor nekretnina te državne i lokalne vlasti: 5%

Nijedan drugi stručni sajam ne privlači toliki broj arhitekata i inženjera iz cijeloga svijeta kao BAU u Münchenu

BAU je informacijska i komunikacijska platforma broj jedan za  planere, arhitekte i građevinske inženjere iz cijeloga svijeta. Na svijetu nema druge priredbe na kojoj je ta skupina posjetitelja zastupljena u tolikom broju i na tako istaknut način.

BAU 2011 posjetilo je više od 50.000 posjetitelja iz arhitektonskih i urbanističkih tvrtki. U šest godina udvostručili smo udio planera među posjetiteljima sajma BAU.

Ciljne skupine među posjetiteljima

Planeri: arhitekti, projektanti unutrašnjosti, hortikulturni projektanti, inženjeri, konstruktori, lokalna i  državna službena tijela zadužena za graditeljstvo, energetski konzultanti

Investitori: stambene udruge, privatni graditelji i lokalne vlasti kao graditelji, upravitelji nekretninama, upravitelji fondova, posrednici, maloprodajni trgovci/lanci, upravitelji objekata

Građevinski obrtnici: podopolagači, krovopokrivači, polagatelji glazura, fasaderi, fasaderi za ugradnju prozora/stakala, keramičari, staklari, inženjeri za instalacije/grijanje, vodoinstalateri, oprematelji poslovnih prostora, hortikulturni  inženjeri, soboslikari/lakireri, zidari/betonirci, monteri, parketari, roletari/ugraditelji tendi, tesari, specijalisti za solarnu energiju, žbukeri, polagači gipskartonskih ploča, izolateri (toplinski, zvučni), stolari

Građevinska maloprodaja/veleprodaja: trgovci građevinskim materijalom, trgovine sam-svoj-majstor, ostala maloprodaja

Istraživanje, viša naobrazba: sveučilišta, majstorske obrtničke škole, strukovne/obrtničke škole

 • 0

Forumi i specijalizirane priredbe

Uz prezentacije izlagača na štandovima ključne teme sajma BAU bit će obuhvaćene i ilustrirane na forumima i specijaliziranim priredbama u nizu različitih perspektiva i aspekata. U organizaciji istih BAU usko surađuje s vrlo uglednim partnerima.

Pametni urbanizam: „Grad sutrašnjice“

Pametna gradnja za budućnost grada (dvorana C2)

Pojačana urbanizacija, promjena klime, energetski zaokret, smanjivanje resursa i demografske promjene – to su velika pitanja s kojima se danas suočava svijet.

Gradovi i lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u rješavanju tih izazova 21. stoljeća.

U specijaliziranoj priredbi (dvorana C2, štand 135) Fraunhoferov savez za inovacije u graditeljstvu prezentirat će rješenja za proizvode i sustave za nastanjiv, održiv i funkcionirajući "Grad sutrašnjice".

Specijalizirana priredba obuhvaća temu otoka u "Planiranju i gradnji ", "Opskrbi", "Građevinskim materijalima" te "Sigurnosti".

Fraunhoferov savez za inovacije u graditeljstvu obuhvaća 17 istraživačkih institucija Fraunhoferova društva. Djeluje kao inicijator novih i inovativnih tema na području istraživanja u graditeljstvu.

Univerzalno projektiranje: posebni izazovi za građevinske komponente (dvorana C4)

U suradnji s ift Rosenheim, BAU organizira specijaliziranu priredbu "Univerzalno projektiranje".

Univerzalno projektiranje izazov je koji građevinski sektor općenito mora prevladati za budućnost, a osobit je izazov za proizvođače građevinskih komponenti.

Univerzalno projektiranje je koncepcija koja osigurava projektiranje i izrada proizvoda tako da ih može lako koristiti najširi krug korisnika. Već cijeli segmenti industrije, npr. proizvođači mobilnih telefona i motornih vozila, intenzivno se posvećuju toj temi u razvitku svojih proizvoda.Trendovi poput demografskih promjena stavljaju univerzalno projektiranje u žarište građevinske djelatnosti. U projektiranju kuća, soba i gradbenih elemenata sve je važnije osigurati da se isti lako koriste i da su fleksibilni.

Ta specijalizirana priredba pokazuje na primjerima proizvoda koje će specifične implikacije imati univerzalno projektiranje na građevinske komponente poput prozora, vrata i kapija. Proizvođači, projektanti i investitori dobit će informacije o kriterijima poput maksimalne iskoristivosti i fleksibilnosti kao mjerilo za ocjenjivanje u kojoj mjeri neki proizvod uspješno zadovoljava zahtjeve univerzalnog projektiranja.

Specijalizirana priredba održat će se u dvorani A4, na površini od oko 200 četvornih metara.

Gradnja za cijeli život: ekonomična, fleksibilna i pogodna (dvorana A4)

Ova specijalizirana priredba u dvorani A4 bavi se projektiranjem za sve generacije i s time povezanim proizvodima i materijalima. BAU ponovo organizira ovu specijaliziranu priredbu u suradnji s tvrtkom GGT (Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik). Ovaj put težište je izložbe na komforu. Na oko 200 četvornih metara prostora u dvorani A4 bit će uređen pokazni stan s multifunkcionalnih i fleksibilnim prostorijama u prirodnoj veličini, opremljenim našim proizvodima podjednako pogodnima za mlade i stare.Ta modularna koncepcija korisna je u stanovima, studenskim domovima, hotelima, te skloništima i domovima za starije osobe.

U ponudi je također organizirani obilazak štandova izlagača. Obilasci kreću od štanda GGT-a s prezentacijom njihova pokaznog stana u dvorani A4.

 • 0

Specijalizirana priredba DGNB: održivi građevinski proizvodi. Više transparentnosti potiče bolje odluke

U sklopu svoje specijalizirane priredbe DGNB (Njemačko vijeće za održivu gradnju) pružit će arhitektima i planerima pomagala za odlučivanje koje mogu upotrijebiti za odabir održivih proizvoda. Na primjerima dovršenih i potvrđenih projekata, izložba će pokazati važnost građevinskih proizvoda u izgradnji, radu i izdavanju certifikata za održive građevine. Također će pokazati specijalna rješenja koja ističu učinak građevinskih proizvoda na učinkovitost gradnje i rezultat postupka certifikacije.

Uz to, DGNB će predstaviti svoju internetsku navigaciju koja u jednostavnom i lako shvatljivom obliku pruža sve podatke o građevinskim proizvodima koji su bitni za projektiranje održive zgrade – korisno pomagalo za lakše donošenje odluka.

Forum B0: Pomicanje granica

Forum B0 usredotočio se na velika teme u sektoru graditeljstva:

 • održivost i smanjivanje resursa
 • proizvodnja energije i energetska učinkovitost u Njemačkoj, Europi i svijetu
 • inteligentna mreža građevina
 • demografske promjene i univerzalno projektiranje.

Budući da se te velike teme mogu promatrati i analizirati iz različitih perspektiva, surađujemo s tri partnera glede ovoga foruma: njemačkim Saveznim ministarstvom prometa, graditeljstva i urbanizma, Fraunhoferovim savezom za inovacije u graditeljstvu, te sa Saveznom radnom skupinom za obnovu starih zgrada (BAKA) koja se bavi renoviranjem i modernizacijom. Njemačko Savezno ministarstvo prometa, graditeljstva i urbanizma održat će niz predavanja o istraživanjima i stipendiranim inicijativama te o političkim ciljevima i pravnom okviru. Fraunhoferov savez za inovacije u graditeljstvu, koji obuhvaća 16 različitih ustanova, prikazat će dio svojega istraživačkog rada i ilustrirati ga specifičnim projektnim primjerima.

Drugo je težište toga foruma na modernizaciji i renoviranju zgrada. Na predavanjima  Savezne radne skupine za obnovu starih zgrada (BAKA), pozornost će biti usmjerena na to kako poboljšati postojeće građevine da odole izazovima budućnosti.

Forum u dvorani A6, 1. dio: „Za cijeli svijet, s težištem na rješenjima”

Forum u dvorani A6 bavi se ulogom arhitekta danas i u budućnosti.

U 1. dijelu, kojega BAU organizira u suradnji s arhitektonskim časopisom AIT, bit će obrađeno nekoliko tema – sva od njih bitna je za arhitekte širom svijeta te je od temeljnog interesa za građevinsku djelatnost.

Ključne riječi su:

 • transkontinentalna kulturna promjena u arhitekturi
 • svjetska promjena klime i odgovor na nju u arhitekturi
 • globalizacija u arhitekturi medicinskih građevina
 • međunarodne sportske priredbe i nacionalne graditeljske sposobnosti
 • trendovi u arhitekturi uredskih zgrada u svijetu.

Forum u dvorani A6, 2. dio: “Integrirano, interdisciplinarno, vizionarski”

„DETAIL istraživanje“ je kontaktna platforma arhitektonskog časopisa DETAIL. Težište mu je na razvojnim pitanjima i scenarijima o budućnosti graditeljstva.

Arhitekti i drugi stručnjaci iz branše, sveučilišnog istraživanja i politike razmjenjivat će mišljenja u sklopu istraživačke mreže časopisa DETAIL. DETAIL prikuplja, strukturira, ocjenjuje i priopćava te rezultate putem raznim medija.

Na sajmu BAU nekoliko će tema iz arhitektonskog istraživanja predstaviti arhitekti, istraživači i predstavnici djelatnosti.

Okrugli stol u aktualni  trendovima dat će odgovor na pitanje sadašnjeg staja istraživanja na raznim područjima.

Forum u dvorani C2: „Budućnost gradnje“

U sklopu foruma o budućnosti gradnje vodeći planeri, arhitekti i građevinski inženjeri iz cijeloga svijeta objašnjavat će na primjerima projekata kako će u budućnosti izgledati projektiranje i gradnja.

Taj će forum svaki dan obraditi druge teme koje će imati velik utjecaj na budućnost gradnje.

Infrastruktura i urbani okoliš: mobilnost, klimatske promjene i sve manje energetske rezerve – sve to nas sili na traganje za novim rješenjima u našim urbanim područjima. Kako će izgledati grad budućnosti? Kakve će razlike postojati među različitim dijelovima svijeta?

Planiranje od 360°: naše građevine sve su složenije. Kako se naši procesi planiranja moraju promijeniti da odgovore na te pritiske? Kako će se projekti u buduće planirati na integralan način?

Parametarsko projektiranje: Mijenja li nakon dvadeset godina od uvođenja CAD-a računalo projektiranje u arhitekturi? Hoće li digitalno projektiranje i parametarska konstrukcije utjecati ili čak određivati projektiranje?

Energy 2.0: Energetski zaokret, Fukushima, distribucija energije, pametna mreža, mikro mreža: što je danas realnost, što će sutra biti norma?

The „Next Big Thing“  : Što će u nadolazećim godinama biti sljedeća doista velika stvar u arhitekturi, projektiranju konstrukcija, sustavima gradnje, rasvjete, dizajna i materijala? Što će se ostvariti u našemu društvu, te što će biti prihvaćeno?

Zvijezde u usponu na novim tržištima: Tko su arhitektonske zvijezde sutrašnjice? Tko će graditi za 20 godina? Gdje će tražiti angažmane i projekte?

Simultani prijevod bit će osiguran na njemački i engleski za sva tri naprijed navedena foruma.

 • 0

BAU 2013: Naglasci iz pratećeg programa

Archi-World Academy: stažiranja s vrhunskim arhitektima

Prije dvije godine, na sajmu BAU 2011, BAU i grupacija Archi-Europe Group ispalile su startni hitac najvećega svjetskog natječaja za studente arhitekture: The Archi-World Academy. Studenti arhitekture i mladi studenti širom svijeta bili su pozvani da dostave projekte i koncepcije štednje energije u budućnosti.

Pobjednike očekuju stažiranja u najčuvenijim međunarodnim arhitektonskim uredima. Na primjer, onaj tko se najviše dojmi Daniela Libeskinda (drugi s lijeva na fotografiji) bit će nagrađen šestmjesečnim radom u njegovom uredu u New Yorku.

12 čuvenih arhitekata (s lijeva na desno: Francoise-Hélène Jourdà, Daniel Libeskind, Zaha Hadid, Christoph Ingenhoven) stavljaju na raspolaganje stažiranja. Oni su također i članovi žirija. Ceremonija dodjele nagrada na kojoj će biti nazočan barem jedan dio slavnih ocjenjivača održat će se 16. siječnja na sajmu BAU.

Rok za prijave je 30. listopada 2012. Za najnovije informacije idite na: www.awacademy.org

Mladi ljudi obučavaju se……. za svjetska umijeća

WorldSkills – to je naziv stručnog takmičenja mladih obrtnika iz cijelog svijeta. Sljedeće međunarodno takmičenje održat će se u srpnju 2013. u Leipzigu. Posjetitelji sajma BAU mogu uživati u preliminarnom prikazu priredbe kad se njemački nacionalni građevinarski tim  koji se sastoji od zidara, žbukera, keramičara i tesara okupi u sajamskom centru u Münchenu  na javnoj demonstraciji stručne obuke.

Na sajmu BAU mladi pripravnici naučit će kako usredotočeno raditi čak i u okruženju sajma, uz stalno promatranje, te prikazivati vrhunski rad.

Na priredbi WorldSkills 2013 još će se više pozornosti pokloniti mladim građevinskim obrtnicima. Svjetski prvaci bit će odabrani u više od 50 disciplina. Godine 2011. u Londonu je tim ZDB-a (središnje udruge njemačke građevinske djelatnosti) osvojio dva od ukupno samo četiri njemačke medalje.

“Duga noć arhitekture”

Drugi veliki naglasak je "Duga noć arhitekture", koja je po prvi put bila organizirana na sajmu BAU 2011. Opet će se održati 2013. u sklopu sajma BAU, u petak, 18. siječnja. Naš je cilj da ovim susretom izgradimo most između sajma BAU i grada Münchena te svakoga tko se zanima za arhitekturu. Duga noć arhitekture povest će posjetitelje do najprivlačnijih i najvažnijih građevina u gradu. To iskustvo bit će utoliko fascinantnije u noćnoj gradskoj atmosferi. Između 18:30 i ponoći autobusi će besplatno voziti između građevina, a putnici će u bilo kojemu trenutku moći sići i opet ući. U autobusima studenti arhitekture pružat će informacije o građevinama koje slijede na ruti. Osim obilazaka građevina koji su otvoreni za sve, bit će i nekoliko organiziranih obilazaka, s konkretnim težištima u sklopu programa za izlagače i posjetitelje sajma BAU. Ti obilasci  započinju u sajamskom centru, s time da se obvezno treba prijaviti unaprijed. Za sudionike iz inozemstva postoje posebni skupni aranžmani s vodičem ili objašnjenjima na stranim jezicima.

Daljnje informacije dostupne su na: www.lange-nacht-der-architektur.de

BAU 2013: usluga za posjetitelje

Informatička tehnologija i internetske usluge

Najbolji način kupovine karte za BAU 2013 jest putem websitea. Nakon registracije dobit ćete kartu u emailu koju trebate ispisati prije dolaska na priredbu. Na taj način ne trebate čekati u redu za kartu kad stignete na mjesto održavanja. Osim toga, jeftinije je kad se kupuje unaprijed umjesto po dolasku. Kupljena putem interneta, jednodnevna karta stoji 21 euro, a kupljena na licu mjesta stoji 35 eura. U online katalogu kratko se navode svi do sada prijavljeni izlagači na sajmu BAU. Katalog se brzo i lako koristi. Možete pretraživati po nazivu poduzeća, dvorani, zemlji ili poštanskom broju. Pregledom skupina proizvoda lako je pak pronaći pojedinačne proizvode, materijale, tehnike i sustave. Pretraživač štandova trenutno prikazuje gdje se unutar dvorane točno nalazi pojedini izlagač. Za sajam BAU 2013 imamo i jednu aplikaciju. U osnovi, ta aplikacija je zrcalna slika online kataloga dopunjenog sadržajem iz pratećeg programa. Dakle, ako želite trenutačnu informaciju o izlagačima na sajmu BAU, te o forumima, specijaliziranim priredbama, radionicama, kongresima i uručenjima nagrada, možete preuzeti tu aplikaciju. Aplikacija također donosi novu strukturu orijentiranu prema posjetiteljima i tematski zasnovanu.

Put i smještaj

München se nalazi u srcu Europe i lako je dostupan svim prijevoznim sredstvima – autom, vlakom ili avionom. Minhenski aerodrom drugi je po veličini u Njemačkoj. S njega možete letjeti na 216 odredišta u 61 zemlji. Tu slijeću i uzlijeću 84 aviokompanije. Aerodromski autobus polazi svakih 30 minuta i vozi do sajamskog centra. Povratna karta stoji 13,50 eura. Za daljnje informacije pogledajte website sajma BAU. Website sajma BAU također će vam pomoći u potrazi za smještajem. Tamo ćete naći velik popis raznih mogućnosti smještaja – od noćenja i doručka u privatnim kućama do luksuznih hotela. Putem interneta možete i rezervirati smještaj.

Naše podružnice i inozemni predstavnici nude pomoć u pribavljanju viza i organizaciji skupnih putovanja. Adrese za kontakt nalaze se i na www.bau-muenchen.com

Messe München International – jedan od vodećih svjetskih organizatora poslovnih sajmova

Messe München International (MMI) jedan od vodećih svjetskih organizatora poslovnih sajmova. Organizira oko 40 poslovnih sajmova za kapitalna i potrošna dobra, kao i za sofisticirane tehničke djelatnosti, te ostvaruje ukupni promet od 300 milijuna eura. Svake godine više od 30.000 izlagača i oko dva milijuna posjetitelja sudjeluje u priredbama koje se održavaju u sajamskom centru Messe München.

Uz to, Messe München International organizira poslovne sajmove u Aziji, Rusiji, na Bliskome Istoku, u Južnoj Americi i u Južnoafričkoj Republici. S dvanaest pridruženih poduzeća u inozemstvu – u Europi i Aziji – te s više od 60 inozemnih predstavništava koja aktivno djeluju u više od 90 zemalja, Messe München International ima poslovnu mrežu širom svijeta. Zajedno s poduzećima za organizaciju poslovnih sajmova iz Düsseldorfa i Hannovera, MMI vodi vlastiti sajamski centar u Šangaju (Shanghai New International Expo Center - SNIEC), koji je otvoren 2001. Messe München ima više desetljeća iskustva glede poslovnih sajmova za građevinski sektor. Među vodećim svjetskim sajmovima koji se organiziraju za taj sektor, u Münchenu se održavaju BAU, bauma – sajam građevinske mehanizacije, te Expo Real sajam poslovnih nekretnina. Ta tri sajma obuhvaćaju cijeli lanac planiranja i gradnje – od ulaganja, projektiranja, planiranja i izvedbe sve do upravljanja objektima.

7 dobrih razloga za posjet sajmu BAU:

•         jedinstveno okupljanje tržišnih predvodnika i marki

•         svi ključni obrti, proizvodi, materijali na jednome mjestu

•         najveći svjetski sajam za arhitekte i inženjere

•         proizvođačke inovacije u dvogodišnjem ritmu na sajmu BAU

•         budućnost graditeljstva na forumima i specijaliziranim priredbama

•         dijalog između svih uključenih u projektiranje, gradnju i planiranje

•         magnetna privlačnost Münchena – svjetski grad sa srdačnom dobrodošlicom!

Hvala na pozornosti

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se