interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Ekodizajn – ekonomična revolucija u proizvodnji namještaja i opremanju interijera

Ekodizajn – ekonomična revolucija u proizvodnji namještaja i opremanju interijera
Ekodizajn namještaja tema je o kojoj se u Hrvatskoj do sada malo govorilo, no ovih dana privlači pozornost zahvaljujući projektu 'Ecomovel' koji financira Europska unija, a čiji je hrvatski partner Drvni cluster sjeverozapadne Hrvatske. Nositelj projekta je Savez udruga poslodavaca regije Lisabon iz Portugala, dok su ostali partneri iz Francuske, Italije, Španjolske i Grčke.

15.02.2012.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

O ekodizajnu u industriji namještaja, zašto je on dobar izbor i za proizvođače i za kupce, te više o samom projektu 'Ecomovel' razgovarali smo sa Sandrom Hižak, direktoricom Drvnog clustera sjeverozapadne Hrvatske.

  • 0

Drvni klaster sjeverozapadne Hrvatske je na natječaju za dobivanje sredstava iz pretpristupnog fonda IPA Europske unije, ispunio sve kriterije za dobivanje statusa partnera na projektu Ecomovel. Što će Drvni klaster činiti kao partner Ecomovela, te koliko je zapravo bilo teško dobiti sredstva za provođenje ovog projekta u Hrvatskoj?

Za dobivanje statusa partnera bilo je potrebno puno vremena, dobih ideja, strpljenja i papirologije, no mislim da  je ideja ekodizajna vrijedna uloženog truda. Naime, ako se projekt uspješno provede i ako uspijemo u sektor industrije namještaja implementirati načela ekodizajna, te osvijestiti javnost o postojanju ovakvog namještaja, koristi za industriju, ali i za domaće kupce i buduće generacije bit će praktički nemjerljive. Cijelu ovu godinu i polovicu sljedeće Drvni cluster će putem konferencija, seminara i predavanja komunicirati s proizvođačima namještaja kako bi im prenio know-how iz drugih zemalja partnera o alatima i smjernicama za implementaciju ekodizajna u svoju proizvodnju.

  • 0
 
POSplus 'grozd' od štednih žarulja – dostupan u Drvnom clusteru (www.posplus.hr ) i u trgovini Dizajnholik (www.dizajnholik.hr )

Česta predrasuda je da se ekodizajn odnosi samo na prvu fazu u procesu izrade namještaja, no to ipak nije tako. O čemu je zapravo riječ?  

Ekodizajn je proces koji naravno započinje dizajnom proizvoda, pri čemu dizajneri moraju voditi računa o izboru odgovarajućeg materijala, jednostavnoj nadogradivosti i sklopivosti proizvoda, ekonomičnom pakiranju, što dužem vijeku trajanja i na kraju, mogućnostima recikliranja. Nadalje, ekodizajn podrazumijeva uštedu energije u proizvodnom procesu, uporabu obnovljivih izvora energije, korištenje transportnih sredstava koja minimalno utječu na okoliš i sl. Osnovna poruka je da se implementacijom ekodizajna smanjuju troškovi, a proizvodi konkurentan namještaj s dodanom vrijednošću koji neće biti skuplji, možda će čak biti i jeftiniji od standardno proizvedenog namještaja.

  • 0

Multifunkcionalna Oakie 'PUZZLA'  od certificiranog hrvatskog hrasta – za rezanje i posluživanje, vrlo efektna za korištenje u cateringu. Dostupna u Drvnom clusteru i trgovini Dizajnholik (www.dizajnholik.hr )

Ekološki dizajn namještaja podrazumijeva korištenje sirovina neškodljivih po ljude i okoliš. Osim što kupuju siguran proizvod, koje su još prednosti ekološki dizajniranog namještaja za kupce?

Prije svega, želimo im osvijestiti činjenicu da se danas na našem tržištu nudi velika količina uglavnom jeftinog uvoznog namještaja koji sadrži štetne tvari, poput formaldehida u iver pločama, ljepilima, PVC-u i sl. Želimo ih potaknuti da razmisle kakav namještaj kupuju, ima li otrovnih sastojaka, je li multifunkcionalan, je li dugotrajan,  što s njim nakon uporabe? 

Nadalje, u ekodizajnu dolazi do izražaja i društvena odgovornost koju također zahtijevamo od proizvođača namještaja, a što je još jedna dobra poruka kupcima. U nekim zemljama namještaj se izrađuje u nehumanim i neadekvatnim uvjetima po zdravlje radnika, ili ga čak izrađuju maloljetnici i djeca. Proizvođači ekološki dizajniranog namještaja obvezni su poštivati prava svojih zaposlenika i štititi njihovo zdravlje.

  • 0

Stolić CROOKED - ekodizajn Ane Tevšić; izrađen od samo jedne ploče MDF-a i lakiran ekološkim lakom. Dostupan u trgovini Dizajnholik.

U kojoj mjeri je ekodizajn već implementiran u zemljama EU i kakav odaziv očekujete u Hrvatskoj?

Primjerice u Italiji i Francuskoj, ekodizajn postupno postaje glavni alat za povećanje konkurentnosti u industriji namještaja i opremanju interijera.  Što se Hrvatske tiče, moram spomenuti javnu upravu kao najvećeg potrošača ( čak 16% BDP godišnje) koja bi, prema primjerima dobre prakse iz susjednih zemalja, ali i smjernicama Europske komisije,  trebala implementirati „zeleni“princip u svoju nabavu. Na taj način može direktno pridonijeti stvaranju tržišta inovativnih, ekoloških proizvoda i potaknuti domaću industriju.

  • 0

Polica iz serije ECO OAK PIAZZA dizajnerice Ade Kezić može se rotirati prema želji, te ju preporučujemo onima koji vole česte 'rošade' namještaja. Jednostavna rotacija i dnevni boravak će izgledati potpuno drugačije! Dostupno na www.lapibus.hr 

Koji se materijali koriste u ekodizajnu namještaja, te kakva je dosadašnja praksa u Hrvatskoj?

Dosadašnja praksa u našoj zemlji najčešće je korištenje ekomaterijala uglavnom u zadnjim fazama izrade, i to su obično lakovi na vodenoj bazi i ekološka ulja. Cilj nam je kroz projekt Ecomovel potaknuti dizajnere i proizvođače na kreativnu uporabu stakla, plastike, kartona, te dosad nekorištenih novih materijala.  POSplus, brend Drvnog klastera, u ponudi već sada ima cijelu liniju ekološkog namještaja i rasvjete, pa ovom prilikom pozivam vaše čitatelje da nas kontaktiraju i posjete naš ogledni stan u Varaždinu. Vrijedi spomenuti i domaće dizajnere koji su plasirali komade ili linije izrađene po principima ekodizajna- Anu Tevšić, Adu Kezić i Nevena Kovačića.

  • 0

  • 0

Modularne kartonske police RESTORE – ekodizajn Nevena Kovačića, zamišljene su kao praktična i povoljna alternativa policama od iverala. Zbog male težine, jednostavnog i brzog sastavljanja bez upotrebe alata i ljepila naročito su praktične studentima i podstanarima. Dostupno na www.redesign.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se