interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Drveni ekološki namještaj

Drveni ekološki namještaj
Kada razmišljamo o ekologiji, često je prva pomisao okoliš i njegovo očuvanje... kada se upitamo tko su ti ljudi koji vode računa o ekologiji, rijetko pomislimo na nas same... možda je ovo vrijeme da se počnemo pitati gdje smo mi i što ekologija znači nama...

23.02.2014.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Život po ekološkim načelima nije novost, nije nešto nama nepoznato.. dovoljno je sjetiti se života naših baka i djedova i misli će postati puno jasnije. Ekologiji se trebamo vratiti, ona nije izum suvremenog doba.

Kada pomislimo na primjenu ekologije u svojim domovima, pomislit ćemo najprije na uštedu energije ili sortiranje otpada. Da li smo ikada razmišljali o ekološkom namještaju? Što on podrazumijeva?

Namještaj može biti izrađen od različitih vrsta materijala, poput drveta, iverice, metala, plastike.  Svaki od ovih materijala ima svoj utjecaj na okoliš. U Hrvatskoj je većina kupljenog namještaja izrađena od iverice ili lakiranog MDF-a. Iverica sadrži ljepila koja emitiraju formaldehid, bezbojini plin,  dok lak emitira organske spojeve i teške metale. Ovi spojevi hlape na sobnoj temperaturi, a osim na namještaju, prisutni su i u podnim oblogama, tkaninama, premazima. Nuspojave ovih zračenja su osipi, alergijske reakcije, iritacije očiju i nosa, tj. ugroza zdravlja.

  • 0

Cilj proizvodnje drvenog ekološkog namještaja je smanjiti ekološko opterećenje vezano uz samu proizvodnju i korištenje proizvoda. Već u samom dizajnu se vodi računa o tome da drvo ima FSC certifikat koji jamči odgovorno upravljanje šumama („Hrvatske šume“ ga posjeduju), nastoji se potpuno izbjeći korištenje opasnih tvari, otpad u proizvodnji se svodi na minimum, koriste se repromaterijali koji se mogu reciklirati te se uvodi multifunkcionalnost proizvoda.  Olakšano čišćenje i održavanje, jednostavna montaža i dugi vijek trajanja odlike su drvenog ekološkog namještaja.  Zamjena pojedinih dijelova namještaja jednostavna je, a broj elemenata unutar proizvoda je minimalan.

Ekološki namještaj je označen eko markicama koje jamče zadovoljavanje određenih kriterija i standarda. Osnovna svrha znakova je dati kupcima obavjest o proizvodu ili usluzi s obzirom na njegov ukupni značaj za okoliš te pojedinačni aspekt okoliša.

Usprkos većoj cijeni, u odnosu na ivericu, lakirani MDF i sl, niz je razloga zašto odabrati drveni ekološki namještaj. Prije svega to je očuvanje zdravlja, kako nas samih, tako i ostalih ukućana, a osobito djece. Ovaj namještaj premazan je biljnim uljima pa je njegovo održavanje vrlo jednostavno. Često smo svjedoci oštećivanja namještaja - strugotine i posjekotine ostavljaju trajan trag na namještaju. Drveni ekološki namještaj dovoljno je prebrusiti i premazati i predmet je ponovo poput novoga. Dugotrajnost ovakvih proizvoda može prerasti i u kolekcionarstvo pa će svi novci uloženi i pojedine predmete nakon niza godina dobiti dodatnu vrijednost. Drveni namještaj stvarati će i optimalnu mikroklimu u vašem stambenom prostoru - drvo će upiti višak vlage, a otpuštati je kada je u prostoru nedostaje.

Odabir kvalitetnog elementa namještaja povežite sa višefunkcionalnošću - ona je imeprativ budućeg stanovanja. Kreativnom upotrebom predmet možete seliti iz prostorije u prostoriju, dajući mu novo značenje i izražaj te jednom uloženi novac koristiti na puno načina u funkcionalnom i vizualnom smislu. Neka vaša kupnja započne sa detaljima, jer živjeti ekološki je proces. Pažljivom kupnjom kroz godine, moguće je stvoriti kvalitetnu bazu elemenata namještaja koju ćete kreativno koristiti dugi niz godina, na zadovoljstvo vas samih te budućih generacija.

foto: ERA

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se