interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Mozaik pločice za svaku priliku

Mozaik pločice za svaku priliku
Od antičkih vremena pa sve do danas mozaik je neizostavan pri uređivanju interijera. Svoju primjenu nalazi u javnim i privatnim prostorima, a postavlja se na zidne, podne i stropne površine. O ljepoti mozaika svjedoče mnoge povijesne, ali i suvremene građevine.

19.03.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Mozaik unosi specifičnu ljepotu u prostor, a snaga efekta ovisi o veličini površine koju zauzima te materijalu od koga je sačinjen. Mozaici se izrađuju od kamena, keramike, stakla kao i plemenitih metala.  Posebne umjetničke vrijednosti imaju i oni koji su sastavljeni od kombinacije različitih materijala. O trajnosti mozaika svjedoči povijest, a suvremena arhitektura i moderan dizajn interijera ih i danas prihvaćaju kao jedan od osnovnih načina obogaćivanja površina u prostoru.

  • 0

Danas su najčešće u primjeni mozaici koji se koriste u formi keramičkih pločica, a načinjeni su od stakla ili keramike. Mozaik pločice su unaprijed složene u formate određenih dimenzija, koje postavljene na mrežicu postaju fleksibilne te s lakoćam oblažu ovalne površine i okrugle stupove. Fugiranje pločica kao i elemenata mozaika se radi naknadno tako da se u konačnici ne može primjetiti razlika u spoju između dvije gotove pločice odabranog formata, odnosno dva staklena ili keramička elementa mozaika.

  • 0

Cijene mozaik pločica ovise o vrsti materijala kao i načinu slaganja. Komercijalne linije mozaik pločica se proizvode tvornički dok se one s kompleksnijim ili posebno naručenim motivima slažu djelomično ili potpuno ručno. Na cijenu mozaik pločica utječe i vrijeme potrebno za slaganje 1m2 mozaika što kod posebnih motiva može trajati i do 8 sati.

  • 0

Mozaik pločice se u dizajnu stambenih interijera najčešće povezuju u s opremanjem kuhinja i kupaonica. Iako su se pojavili mnogi novi materijali, obloga kuhinjskog zida ili dijelova kuhinjskih fronti mozaik pločicama i dalje je atraktivna. Primjena mozaika je osobito preporučljiva u opremanju rustikalnih kuhinja, ali će se odlični efekti postići i mozaikom u suvremenom minimalističkom dizajnu kuhinje kao i blagovaonice koja je često dio kuhinje.

  • 0

Kupaonski prostor je idealan za primjenu mozaika zbog estetskih efekata koji se postižu, ali i zbog jednostavnog održavanja ovog prostora, koji traži visoke higijenske uvjete. U kupaonici je preporučljivije odabrati stakleni ili keramički mozaik nego kameni zbog kemijskih sredstava koja se primjenjuju u održavanju. Mozaik se odlično uklapa s klasičnim keramičkim pločicama tako ga možete primjeniti samo u dijelu kupaonice koji želite naglasiti, npr. oko umivaonika i kade.

  • 0

Mozaik pločice se koriste u javnim i privatnim spa prostorima kao i teretanama. Ukoliko želite privatni spa prostor za relax i vježbanje učiniti ugodnim i umjetničkim, upotrijebite mozaik, koji pruža bezgranične mogućnosti slaganja i stvaranja atraktivnih ploha.

  • 0

Primjena mozaika daleko nadmašuje klasičnu pretpostavku primjene samo u kuhinji i kupaonici. Izuzetan efekt s mozaik pločicama postiže se postavljanjem u spavaću sobu iznad uzglavlja kreveta. Mozaik može imati određeni motiv kao temu ili ponavljajuće uzorke s efektom zidne tapete.

  • 0

Na sličan način, mozaik pločicama se može naglasiti željeni zid u dnevnom boravku poput onoga iza sjedeće garniture, centralne komode ili oko kamina. Efekti na zidu se mogu dodatno pojačati kombinacijom mozaika s kamenim ili drvenim oblogama u većim formatima.

  • 0

Mozaik je idealan za naglašavanje i dekoriranje detalja kao što su lampe, lončanice za cvijeće, ogledala, itd. Slaganjem komadića mozaika, ali i atraktivnih gotovih mozaik pločica možete kreirati unikatno umjetničko djelo na zidu koje će krasiti vaš dom i pobuditi pažnju svih posjetitelja.

  • 0

Mogućnosti primjene mozaika u prostoru kao i ljepote koju unosi u prostor su bezgranične pa stoga ne čudi što je do danas ostao omiljen arhitektima, dizajnerima i svima onima koji uživaju u lijepom!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se