interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Američki muzej sa "živim krovom" i njemačkim staklom

Američki muzej sa "živim krovom" i njemačkim staklom
Prirodoslovni muzej u San Franciscu koji je projektirao Renzo Piano je 488 milijuna dolara vrijedno zdanje sa "živim krovom" i savršeno se uklapa u okoliš.

19.11.2012.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

  • 0

Kalifornijska akademija znanosti  je pod jednim krovom cijeli svemir. Renzo Piano na ovom projektu pokušava skrenuti pozornost na međuovisnost kopna, mora i prostora - akvarij, zvjezdarnica i Prirodoslovnoi muzej na jednom mjestu, na nešto više od 11.000 četvornih metara. Muzej djeluje na tri razine: predstavljanje zbirki, javno obrazovanje i znanstvena istraživanja.

  • 0

Pianov muzej izgleda kao veliki trg u staklu visok 12 metara, obrubljen dvjema staklenim kupolama promjera 30 metara. Posebno je važno bilo da muzej bude ekološki. I to je uspjelo - on slovi kao "najzelenija" zgrada na svijetu. U muzeju nema ventilatora, sve se provjetrava prirodnim putem, propuhom koji nastaje kombinacijom valovitog krova i prozora. Na nadstrešnici je ugrađeno 60.000 solarnih ćelija koje istovremeno prave hlad. Svo staklo koje se koristilo na zgradi naručeno je iz Njemačke, od jedne firme iz Gundelfingena (Baden-Württemberg), jer je ona razvila posebnu fasadnu tehniku. 95% čelične konstrukcije dobiveno  je iz recikliranog materijala, za izolaciju se koristio otpad od jeansa, više od 800 vagona otpada starog muzeja je obrađeno i iskorišteno za izgradnju ceste.

  • 0

90% uredskih prostora ima prirodno svjetlo i ventilaciju. Zgrada je energetski učinkovita, opremljena za iskorištavanje solarne energije i troši čak 30 %manje energije, nego što je definirano od strane državnih standarda. Temperatura se unutar 24 sata  se mijenja samo 1 Celzijev stupanj, relativna vlažnost raste ili pada maksimalno 5 %. Grijanje i hlađenje gotovo da nije potrebno. Zgrada je dizajnirana tako da otvori na fasadi i krov omogućuju prirodni protok zraka.

  • 0

Stari Prirodoslovni muzej u San Franciscu izgrađen 1916. bio je teško oštećen u potresu 1989. godine i 2004. je srušen. 2005. je postavljen kamen temeljac novog muzeja. Na tom mjestu je tada 71-godišnji arhitekt poznat po građevinama poput pariškog Centrea Pompidua i oblikovanju Potsdamskog trga u Berlinu dao izgraditi novu dvoetažnu građevinu od stakla koja bi posjetiteljima trebala prirediti čarobni spektakl prirode, svjetla i zelenila.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se