interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Vitamini za zdravlje vaše kože

Vitamini za zdravlje vaše kože
S godinama kako stari vaše tijelo, stari i vaša koža, ne samo zbog unutarnjih nego i vanjskih utjecaja, kao što je izloženost jakim sunčevim zrakama i drugim vanjskim utjecajima, zbog kojih dolazi do proizvodnje slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uzrokuju različite upalne procese, oštećenja stanica kože, te povećavaju mogućnost razvoja raka kože.

22.04.2012.

Portal Žena.hr

0

Na žalost još uvijek ne postoje pripravci koji bi mogli pomladiti vašu kožu 20 ili više godina, no postoje određeni načini na koje možete pomoći koži da što duže bude zdrava i izgleda mladoliko. Vitamini i minerali iznimno važni za zdravlje i obnavljanje vaše kože. Jedan od načina da pomognete koži u obnavljanju i očuvanju njene ljepote je uzimanje određenih vitamina kao dodataka prehrani, no njihova upotreba ne preporuča se dulje od dva-tri mjeseca. Najbolji način za unos dovoljne količine vitamina je putem zdrave hrane, što zahtjeva u potpunosti promjenu životnog stila, odnosno prehrane. Nezdrava, masna, procesuirana hrana sigurno vam neće pomoći u zdravijem izgledu vaše kože.

Dakle, postavlja se pitanje, koje vitamine i u kojoj količini vaše tijelo, odnosno koža treba, kako bi što dulje izgledala lijepo i bila zdrava? Također, koje druge tvari vaše tijelo treba i kako ih prepoznati kao one prave?

Vitamini i minerali

Istraživanja su pokazala da vitamini C i E, te mineral selen pomažu u zaštiti kože od sunca i pojave raka kože, te čak mogu pomoći u smanjenju već postojećih bora, koje su nastale zbog predugog i prečestog izlaganja suncu. Ova dva vitamina i mineral djeluju kao antioksidansi i ubrzavaju prirodno obnavljanje kože, te sprečavaju daljnja oštećenja.

Iako, mnogi proizvođači krema reklamiraju da u sebi imaju sve te vitamine i minerale, na žalost, njihova količina je najčešće premala da bi se stvarno dogodile određene promjene na koži, a zrak i svjetlost kojim su izložene kreme nakon što ih kupite i otvorite, poništavaju njihov učinak. Određena istraživanja pokazala su da dnevna količina od 1000 miligrama vitamina C i cca 250 mg vitamina E (D-alfa- tocopherol), te između 100 i 200 mikrograma selena (l-selenomethionine), je prava doza koja je potrebna koži kako bi se polučili najbolji rezultati.

Koenzim Q10

Radi se o prirodnom antioksidansu u vašem tijelu koji pomaže vašim stanicama kože u rastu i štiti ih od pojave raka. Pad koncentracije upravo tog koenzima često se događa u kasnijim godinama života, zbog čega dolazi do pojačanog starenja kože. Kreme koje sadrže upravo taj koenzim vrlo dobro djeluju na ljepotu, zdravlje i pomlađivanje kože, no potrebno je obratiti pozornost na koncentraciju Q10 prilikom kupnje kreme. Ona mora biti najmanje 0,3 posto.

Alfa liponska kiselina

Radi se o antioksidansu koji pomaže u zaštiti kože ponajprije od sunca. Istraživanja su pokazala da svakodnevnim nanošenjem kreme koja u sebi ima koncentraciju između 3 i 5 posto alfa liponske kiseline vrlo dobro štiti od oštećenja kože zbog pretjeranog izlaganja suncu. No, isto tako veće koncentracije od spomenute mogu čak imati suprotan efekt.

Retinoična kiselina

Retinoična kiselina je oblik vitamina A u koži i jedna je od ključnih elemenata koji pomažu u smanjenju bora, staračkih bora, grube kože koju uzrokuju izloženost sunce. Retinoična kiselina se može naći u kremama i gelovima. Prije su postojala određena vjerovanja da retinoična kiselina čini kožu još više osjetljivom na sunce, što su daljnja istraživanja pokazala netočnim, nego da ona zaista štiti kožu od utjecaja sunčevih zraka.

Ipak, ako se nanosi u prevelikoj koncentraciji i previše često, retinoična kiselina može uzrokovati određene nuspojave, kao što su crvenilo, ekstremna suhoća kože i ljuštenje. Apliciranje retinoične kiseline preporuča se svaki drugi ili treći dan u koncentraciji od 0,01 posto kod gelova i 0,1 posto kod krema, kako bi se spriječile navedene nuspojave.

Flavonidi

Zeleni čaj i tamna čokolada mogu pomoći u ljepoti kože. Svakodnevnim pijenjem čaja te konzumiranjem tamne čokolade (najmanje 70 posto kakaa) ili vrućeg kakaa (100 posto), povisit ćete koncentraciju flavonida u organizmu, što može rezultirati mekanijom, ljepšom i zdravijom kožom, koja je manje sklona upalnim procesima i promjenama.

Vitamin B

Nikako ne smijemo zaboraviti na vitamin B koji je jedan od najvažnijih vitamina ne samo za kožu nego i za cijeli organizam. Vrlo je važno konzumirati hranu bogatom vitaminom B, kao što su piletina, jaja, cjelovite žitarice, jer nedostatak vitamina B može dovesti do različitih problema s kožom, a jedan od njih je suha i iziritirana koža, te pojava preranih bora.

Pazite što kupujete

Mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom kozmetike reklamiraju kako njihove kreme i neki drugi proizvodi čine čuda i pomlađuju izboranu, isušenu kožu. Istina je na žalost daleko od reklama - dok s jedne stane za neke određene sastojke nije sigurno koliko su zaista sigurni i učinkoviti, s druge strane, teško je odrediti koja količina određenih tvari se nalazi u kremi.

Naime, vitamini koji su jaki antioksidansi nemaju nikakav učinak kako se ne nalaze u dovoljno jakoj koncentraciji i pravom obliku kako bi ostali stabilni i na kraju dali željeni rezultat. Naša je preporuka da prije nego što uložite nešto više novaca u određenu kremu da se posavjetujete s dermatologom.

U suradnji sa portalom Žena.hr  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se