interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Specijalitet dalmatinske kuhinje: Hobotnica

Specijalitet dalmatinske kuhinje: Hobotnica
Kuhana, pečena, pržena, a može i sušena, što je ipak samo još gastronomska tradicija nekih naših otoka, hobotnica svakako pripada među specijalitete koji se ne kušaju (pre)često, ali uvijek s istim guštom. Taj osebujni stanovnik morskoga dna, poznat po prilagođavanju boji okoline, ujedno je i izvrstan izvor minerala, primjerice selena i magnezija, te vitaminima B kompleksa. Hobotnicu se može nabaviti svježu, koju je najbolje očistiti i pripremiti isti dan, ili smrznutu.

09.08.2011.

Portal Žena.hr

0

Može se pripremati na razne načine. Salata od hobotnice tako može biti glavno jelo ili predjelo, a hobotnica ispod peke ili pečena s krumpirima specijalitet je kakvom se ne može odoljeti. 

Salata od hobotnice

Sastojci:

oko 1,5 kg hobotnice

soli i papra po želji

4 - 5 češnja češnjaka

vezica peršina

0,5 dl maslinova ulja

0,5 dl vinskog octa

Priprema:

Hobotnicu kuhamo na najjačoj temperaturi u poklopljenoj posudi s dosta vode. Kad zakuha, temperaturu smanjimo na pola i nastavimo kuhati dok ne omekša. Hobotnici treba najmanje sat vremena kuhanja. Nakon toga je procijedimo, s nje skinemo sluzavu kožu i narežemo je na komadiće. Začinimo češnjakom izrezanim na ploškice, sitno sjeckanim peršinom te prelijemo vinskim octom i maslinovim uljem. Posolimo, popaprimo i dobro izmiješamo. Kod soljenja treba biti pažljiv jer je svježa hobotnica sama po sebi slana. Dobro bi bilo ostaviti salatu da odstoji koji sat u hladnjaku.

Pečena hobotnica s krumpirima

Sastojci :

1,5 kg hobotnice

soli i papra po želji

1 dl maslinova ulja

80 dag krumpira

1 vezica peršina

3 češnja češnjaka

Priprema:

Hobotnicu očistimo i operemo pod hladnom vodom. Osušimo je ubrusom, posolimo, popaprimo i nauljimo. Pečemo u pećnici na temperaturi od 180 °C. Dodamo nauljeni i posoljeni krumpir koji pečemo, ovisno o veličini, 40 do 70 minuta. Kad hobotnica omekša, a krumpir dobije žutu boju, jelo je pri kraju. Dodamo narezani peršin i češnjak. Kad je gotovo, sve zajedno začinimo.

U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se