U biti, radi se o infekciji želuca, tankog i debelog crijeva, koja izaziva njihovu iritaciju, a uzrok joj mogu biti različite vrste virusa – rotavirusi, adenovirusi, kalicivirusi, astrovirusi. U našim krajevima najčešći uzročnik želučanih viroza je rotavirus, koji se javlja u zimskim mjesecima. Nemaju veze s bakterijskim oboljenjima kao što je salmonela, iako su simptomi vrlo slični.
Ukoliko vaš liječnik sumnja da je riječ o virozi, provjerom vaše stolice može se vrlo lako otkriti uzročnik, iako najčešće nema potrebe za takvim pretragama.
Želučanu virozu većina nas je preboljela barem jednom u životu, te svi znamo koji su simptomi – povraćanje i proljev. Često je jedan od tih simptoma izraženiji. Također, osoba koja ima želučanu virozu može imati jaku glavobolju, povišenu temperaturu, bolove u trbušnoj šupljini.
Od dana kad se zarazite, do prvih simptoma proći će tek dva dana, možda i manje. Prvi dan viroze simptomi su najjači, dok će drugi i treći dan simptomi polako prestajati, osim kod iznimno teških slučajeva.
Opasna dehidracija
Želučana viroza nije opasna bolest i većina ljudi se oporavi za nekoliko dana, bez ikakvih posljedica. No, može doći do ozbiljnijeg problema za osobe koje imaju jak proljev, te povraćaju, što dovodi do vrlo brze dehidracije. U tim trenucima često se događa da zbog velike iritacije želuca i ne mogu popiti niti malo vode.
Upravo dehidracija može dovesti do komplikacija, posebice kod djece, starijih i kroničnih bolesnika, te osoba čiji je imunološki sustav već prije bio oslabljen. Takve osobe potrebno je hospitalizirati, kako bi preko infuzije mogli u organizam unijeti potrebnu tekućine, te sol i minerale. Većina ljudi se već nakon prve doze infuzije bolje osjeća.
Ukoliko, nakon nekoliko sati povraćanja i jakog proljeva ne možete uzeti niti malo vode, potrebno se javiti svojem liječniku koji će vas odmah uputiti u bolnicu ili uz pomoć druge osobe potražite hitnu medicinsku pomoć. Dehidracija može postati jaka, tako da se nećete moći dići iz kreveta, osjećat ćete obamrlost organizma, drhtavicu, što može dovesti do hipovolemičnog šoka. To se najčešće događa kod jakih proljeva, pa se u stolici može naći sluz i krv.
Pazite što jedete
Ono što je najvažnije naglasiti je da se virus brzo širi i vrlo je zarazan za osobe koje se nađu u kontaktu s osobom koja ga ima ili borave u istom prostoru sa zaraženom osobom. Također, prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, te nečistim rukama. Naravno, prenosi se i putem stolice i ispovraćanog sadržaja zaražene osobe.
Protiv tog virusa nema lijeka, nemojte uzimati nikakve tablete i pokušajte popiti vode, svakih pet minuta gutljaj, naravno ako možete i više. No, previše vode samo će izazvati još jaču iritaciju želuca. Ukoliko možete, jedite dijetnu hranu, kao što je tost, čaj, rižu sa sluzi kuhanu u slanoj vodi, laganu juhu bez masnoća. No, možda je bolje da prvi dan pokušate ne jesti ništa, iako vam vjerojatno neće biti do jela.
S dijetnom hranom nastavite nekoliko dana nakon što nestane simptoma.
Što se tiče imuniteta na viruse želučane viroze, nema dobrih vijesti, jer će on trajati svega nekoliko mjeseci. Dakle, vrlo lako ćete ga ponovno „uhvatiti“ za kojih četiri mjeseca. Na vama je da redovito perete ruke, pazite što jedete i da je hrana termički obrađena, te naravno, da se klonite osoba koje su zaražene, ako je ikako moguće.
Čuvajte se zimskih želučanih viroza
U vrijeme gripe i različitih vrsta prehlada, kada većini ljudi padne imunitet, često se javljaju želučane ili crijevne viroze koje traju od jedan do tri dana, a stručan im je naziv gastroenteritis.
27.01.2010.