interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Santorini - najljepši zalazak sunca na svijetu

Santorini - najljepši zalazak sunca na svijetu
Mnogi kažu kako je zalazak sunca na Santoriniju jedan od najljepših na svijetu, a još je više onih koji taj grčki otok nazivaju najromantičnijim mjestom i otokom zaljubljenih. Ono što otok vulkanskoga porijekla već na prvi pogled čini jedinstvenim jest zadivljujuća ljepota otočne arhitekture kojom dominira bijela boja upotpunjena iznimnim prirodnim komponentama poput tamnih stijena s plažama od vulkanskoga pijeska uz beskrajno plavetnilo Egejskoga mora Santorini izgleda poput raja na zemlji.

06.05.2008.

Renata Debeljak

0

Taj najjužniji cikladski otok naziv je dobio po Ireni od Soluna, svetici koja je 304. godine poslije Krista na tom otoku umrla u progonstvu. Otok je pak nastao uslijed vulkanske aktivnosti još u prapovijesno doba. Ogromna erupcija užarene lave i pepela koja je u kasnom brončanom dobu zadesila ovo područje, uzrokovala je nestanak jedne od najnaprednijih civilizacija tog doba, ali istovremeno stvorila i mit o Atlantidi za koju legenda kaže kako se nalazila upravo na tom mjestu. Najnoviji pokazatelji vulkanske erupcije dva su obližnja otočića Palea i Nea Kameni, a posljednja vulkanska aktivnost zabilježena je 1950. godine.

  • 0

Otok je dug svega tridesetak kilometara, odnosno ukupna mu je površina 73 km2, pa ga možete obići u samo jednom danu.

Tople sunčeve zrake obasjavaju Santorini veći dio godine, čak i za vrijeme tzv. 'kišnog razdoblja' od studenog do ožujka. Tipične jesenske i zimske temperature kreću se od 12 do 20 stupnjeva C dok su tijekom proljeća i ljeta od 17 do 27 stupnjeva. No, budući da na otoku kiša vrlo rijetko pada zimi, turistička sezona zapravo traje cijelu godinu. Turistički procvat na otoku započeo je krajem šezdesetih godina, a 1990. godine Svjetska turistička organizacija proglasila je mjesto Oiu najljepšim turističkim gradićem na svijetu. Santoriniji je vrlo 'in' i među svjetskim 'celebsima' pa su kuće tamo kupili i Sting te Jack Nicholson.

  • 0

Glavni shopping centar na otoku nalazi se u Thiri, iako se brojni autohtoni suveniri, nakit i odjeća mogu kupiti i u dućanima uz same plaže, galerijama i buticima, a za vrijeme ljetne sezone svi su dućani otvoreni do ponoći. Jedna od tradicionalnih atrakcija je i jahanje magaraca po strmim stepenicama i uskim uličicama otočkih naselja. Caffe barovi i disco klubovi rade do ranih jutarnjih sati, a noćni život na Santoriniju je zaista raznolik i bogat. Jednako kao i ponuda domaćih gastro delicija! Naravno, sve se vrti oko ribe i drugih morskih plodova iz Egejskoga mora, no traženiji specijaliteti su i kroket od rajčica, svježi kozji sir, salata s kaparima, 'fava' pire kao i čuvena lokalna slastica napravljena od sira i meda - 'melitinia'. Jedan od omiljenih specijaliteta su i jela od janjetine, koju svi Grci obožavaju, pa je i među najskupljim jelima. Da bi dojam bio potpun, hranu morate začiniti lokalnim bijelim vinima kao što su 'tsikoudiu' (rakija od grožđa) ili desertno vino 'vinsanto' na koja su domaćini iznimno ponosni pa će iskoristiti svaku priliku da gostima istaknu posebnost svojih vina.

  • 0

  • 0

Na zapadnoj strani otoka, na litici 250 metara iznad mora, nalaze se mjesta Thira, Firostefani, Imerovigli i Oia u kojima su gusto nanizane pitoreskne kuće s plavim krovovima koje su već odavno postale simbol ne samo turizma na Santoriniju već i općenito u Grčkoj. Krovovi, prozori, ograde i drugi građevinski elementi na otoku su obojani u plavo, jer prema drevnom grčkom vjerovanju plava boja štiti od zla. U Thiru i Oiu se u predvečerje slijevaju rijeke turista kako bi gledali nezaboravni zalazak sunca. Sjede na krovovima kuća, terasama, kafićima diveći se pogledu i plješću dok sunce zalazi. Gotovo nigdje na svijetu nećete vidjeti takvu radost među turistima i domaćinima zbog zalaska sunca. Možda i zato što nigdje drugdje nije tako predivan!

  • 0

Bogatu povijest Santorinija posjetiteljima dočaravaju i dva arheološka lokaliteta: Akrotiri s ostacima prapovijesne There te drevni antički grad Mesa Vouno. U glavnom otočnom mjestu Thiri (Firi) nalazi se Muzej prapovijesne There kao i Arheološki muzej.

Na južnoj i jugoistočnoj strani otoka su najposjećenije plaže od kojih je svaka na svoj način jedinstvena, zahvaljujući upravo vulkanskom porijeklu, poput Crvene plaže, Bijele plaže s prekrasnim bijelim stijenama i Crne plaže u ljetovalištima Perissa i Kamari. I unutrašnjost otoka je zanimljiva sa svojim slikovitom, tradicionalnim selima poput Pyrgosa, Emporia i Exo Gonia. Na jugoistočnom dijelu otoka su plaže Monolithos, Avis i Kamari. Prekrasan spoj plavog mora i crnog pijeska, najkraći je opis Perisse i Perivolosa, najslavnijih plaža Santorinija. Sve su plaže na otoku savršeno čiste i gotovo sve imaju ležaljke i suncobrane čije se iznajmljivanje, za razliku od onih na našim plažama, ne naplaćuje. Osim toga, Santorini je sve poznatiji i po velikom broju vjenčanja koja se ovdje organiziraju, jer su bajkoviti zalasci sunca idealna scenografija za izricanje 'sudbonosnog da'.

  • 0

Svi Grci pa tako i stanovnici Santorinija poprilično vole kavu čije je ispijanje pravi ritual. Obično piju 'malo dužu kavu' koju nipošto ne smijete poistovjetiti s turskom ili ju tako naručiti. To je stoga što je netrpeljivost grčkog i turskog naroda još uvijek sveprisutna pa se Grci iznimno naljute ako se njihova kava uspoređuje s turskom. Santorini ne slovi kao jako skup otok, unatoč tome što se sve više teži elitnom turizmu. Cijene su prilagođene svačijem džepu, a u usporedbi s onima na hrvatskoj obali, čak i dosta povoljne. Ako u kafiću naručite uvozno pivo platit ćete ga 1 euro dok su cijene raznih koktela od 2 do 4 eura. Kava je, upravo zbog svog kultnog statusa, nešto skuplja i stoji dva do tri eura. No, kada ju ispijate na nekoj od terasa na Santoriniju s nezaboravnim pogledom na vulkansko otočje, more i zalazak sunca, cijena kave vam postaje gotovo nebitna. Ipak ju pijete u raju na zemlji!

  • 0

U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se