interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Pripremite svoj dom za Noć vještica

Pripremite svoj dom za Noć vještica
Sve nam je bliža Noć vještica, noć s 31. listopada na 1. studenog, poznata i kao Halloween (All Hallows Eve). Običaj proslave Noći vještica, večeri prije Dana Svih svetih korijene vuče iz drevnog pretkršćanskog keltskog festivala mrtvih. U 5. stoljeću prije Krista, u keltskoj Irskoj, ljeto je službeno završavalo 31.10. Taj dan zvao se Samhain i predstavljao je keltsku novu godinu.

28.10.2009.

Portal Žena.hr

0

Jedna legenda kaže da su se na taj dan bestjelesni duhovi svih onih koji su umrli tijekom te godine vraćali među žive u potrazi za novim tijelom, koje bi zaposjeli tijekom iduće godine.

Stvorite sablasnu atmosferu kod kuće pomoću jednostavnih trikova

 • 0

Do dana današnjeg ljudi su diljem svijeta Halloween nastavili slaviti kao vrijeme lutajućih mrtvih i izlaska duhova, vještica i čarobnjaka na otvoreno. Danas se svodi na dobru zabavu, kućne fešte, maskiranje i lutanje od vrata do vrata u potrazi za slatkišima. Ako ste vi jedni od onih koji vole obilježavati Noć vještica tada sigurno, kako bi atmosfera bila potpuna, i svoj dom ukrašavate jezivim dekoracijama.

Kako kuću „ukrasiti“ za Noć vještica?

Prvi korak u osmišljavanju savršene „uklete“ kuće je stvaranje prave atmosfere. Sablasna muzika je savršen način da se „ufurate“ u raspoloženje Noći vještica. Danas u doba interneta uistinu nije problem nabaviti glazbu koja bi odgovarala, a ako vam je to komplicirano, naprosto posudite nekoliko omiljenih horor filmova, pa njih iskoristite za zvukove.

 • 0

Mnogo pažnje dalje posvetite osvjetljenju kuće. Prigušite svijetla, zamijenite obične žarulje onima u boji, zapalite svijeće i lampione po kući, ali dobro pripazite da se nešto ne zapali.

Nakon što ste se pobrinuli za glazbu i svjetlosne efekte, red je došao i na dekoracije. Ovdje uistinu možete pustiti mašti na volju. Vaša kreativnost, mogućnosti i želje kako biste htjeli da vam dom izgleda određivat će koliko ćete daleko ići u svojim jezivim planovima. Dekoracije možete ograničiti i tek na nekoliko izrezanih i osvjetljenih bundeva, paučina i pokojeg strašila. To će već biti dovoljno da dobijete pravu atmosferu.

No ako ste ove godine odlučili pretjerati evo što mi predlažemo:

Paučina. Za početak sve „okitite“ paučinom. Po zidovima, ormarima i prozorima objesite paučine. Ako ne možete po dućanima pronaći kupovne mreže, napravite je sami. Za to će poslužiti obična vata (najbolje ona u jednom, većem komadu) koju možete pažljivo raširiti i istanjiti, pa selotejpom poljepiti gdje god vam to odgovara. Niti ne morate po zidovima. Možete je rastegnuti po stolu, stolicama, okviru slika, TV-u...

 • 0

Bundeve. Kakva je to Noć vještica bez bundeva? Kupite nekoliko velikih bundeva te ih izdubite kako god želite ili znate, a to ćete najlakše postići ako prije napravite šablonu. Unutra stavite svjećicu, te ih postavite na vidljiva mjesta – u dvorište, balkone, na prozore ili naprosto strateški rasporedite po kući. Bundeve možete izrezati iz narančastog kolaž papira pa polijepiti po kući.

 • 0
      

Šišmiši i pauci. Iz crnog kolaž papira izrežite jednostavne oblike šišmiša, pa ih uz pomoć konca objesite okolo po kući, zalijepite na prozore... Plastične pauke vjerojatno nećete imati problema naći po okolnim dućanima, no i njih možete izraditi od crne tkanine i pletiva.

 • 0

Nadgrobni spomenici i lijesovi. Njih možete izraditi od kartona ili stiropora te ofarbati po želji. A možete ih i naprosto oslikati ili isprintati pa zalijepiti na stiropor. 

 • 0

Mumificirane glavice. Uz pomoć jabuka, češnjaka, riže, pola šalice soka od limuna i 2 žličice soli stvorit ćete majstorski ukras za Noć vještica na kojem će vam svi zavidjeti. Ogulite nekoliko velikih jabuka i premažite ih mješavinom limunova soka i soli (kako ne bi potamnile). Nožićem izdubite lica u jabukama  što više možete(ne brinite za pogreške). Režnjeve češnjaka utisnite u rupe očiju, a rižu utisnite kao zube (ali niti ne morate, i bez toga će glavice odlično izgledati). Jabuke ostavite da se suše na toplom nekih dva tjedna. Proces možete ubrzati ako ih,odmah nakon što ih napravite, stavite u pećnicu na najnižoj temperaturi na nekoliko sati. No nakon toga se svejedno moraju sušiti još nekoliko dana.

 • 0

Duhovi. S duhovima si stvarno možete dati oduška jer ih je uistinu jednostavno napraviti. Naprosto uzmite običnu bijelu plahtu (možda onu koju više ne koristite), novinski papir i malo čvršći konac. Ako želite napraviti većeg duha upotrijebite cijelu plahtu. Novinski papir zgužvajte, preko njega prebacite plahtu i povežite tako da izgleda kao glava. Po želji mu možete flomasterom nacrtati oči i usta. Ovakvog većeg duha možete objesiti u vrtu za drvo ili ga postaviti kao strašilo. Manje duhove možete na sličan način napraviti od krpa ili salveta, te ih povješati po dvorištu ili u kući. 

 • 0

Crne vreće za smeće mogu poslužiti na više načina. Možete ih izrezati na tanke trakice i objesiti po hodnicina, dovratcima, preko prozora, zalijepiti da vise preko ogledala... Crna vreća za smeće može poslužiti i da napravite simpatičnu vješticu  kao ovdje na slici.

 • 0

Neživi gosti. Pomoću stare odjeće, novinskog papira i zastrašujućih maski svoje goste možete uplašiti vašim neživim gostima. Ovo je uistinu jednostavno. Samo odjeću napunite zgužvanim novinskim papirom, stavite masku na glavu i posjednete ih nekud gdje mogu iznenaditi vaše goste..

 • 0

Osvijetljene metle. Kupite nekoliko najeftinijih metli, ili ih čak sami napravite. Svaku metlu posprejajte auto lakom u drugoj boji (ljubičasta, narančasta, crvena...). Metle zapiknite u zemlju, a drške omotajte malenim lampicama (onima za božićno drvce). Ovakve metle će biti neodoljiv ukras vašoj kući.

 • 0

Prigodni aranžman za stol. Za ovo vam je potrebno raznovrsno voće (jabuke, kruške...), crni auto lak i bijela tempera ili bijelilo. Nekoliko komada voća posprejajte auto lakom i ostavite da se osuše. Možda će biti potrebno i nekoliko slojeva boje, kako bi bili potpuno crni. Kad se ofarbano voće do kraja osuši bijelom temperom ili bijelilom na voću oslikajte zastrašjuća ili smiješna lica. Ovakve malene jezive glavice stavite u dekorativnu posudu koja niti ne mora biti u Halloween stilu.

Za kraj, svojim gostima ili obitelji poslužite zanimljive keksiće ili kolačiće na temu Noći vještica.

U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se