interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Mudre – moć iscjeljivanja u vašim rukama

Mudre – moć iscjeljivanja u vašim rukama
Mudre su položaji tijela, obično ruku, koji usmjeravaju tijek energije te imaju utjecaj na energiju tijela ili vaše raspoloženje. Savijanjem, križanjem, istezanjem ili dodirivanjem prstiju i ruku, možemo prenositi poruke svom tijelu i umu budući da se aktiviranje refleksnih točaka na rukama odražava na određeni dio uma ili tijela.

21.03.2011.

Portal
Žena.hr

0

Izvođenje različitih položaja ruku, ne nalazimo samo u Indiji, već diljem svijeta - koristili su ih drevni Egipćani, Rimljani, Grci, Perzijanci, Kinezi, Afrikanci, Turci, američki Indijanci i mnogi drugi narodi u religiji, ali i svakodnevnoj komunikaciji. U Indiji su položaji ruku nazvani mudre i neizostavni dio su joge.

Istočnjaci koriste mudre već tisućama godina, posebice u budizmu. Možete vidjeti kako kipovi Bude često imaju ruke u ruku određenim pozicijama. One su korištene kao duhovna vježba na putu do prosvjetljenja (za što se i danas koriste). No, one su također mogu koristiti i za zdravlje.

Mudre i zdravlje
Ovako jednostavna tehnika, držanja ruku u određenom položaju, može izuzetno pozitivno djelovati na vaše zdravlje. Mogu izliječiti gotovo sve bolesti od bolova u uhu do srčanih bolesti. Neke mudre mogu uravnotežiti elemente tijela unutar 45 minuta, a kod nekih bolesti donose olakšanje u nekoliko sekundi. Redovitom vježbom možete se riješiti nesanice, artritisa pa čak i poboljšati pamćenje. Imaju izvanredne moći, a redovitom se vježbom možete u potpunosti riješiti destruktivnih promjena u tijelu.

Acharya Keshav Dev, indijski majstor joge i iscjelitelj kaže da je u našim rukama ogroman protok energije, a svaki prst predstavlja jedan od pet elemenata- palac je Agni (vatra), kažiprst je Vayu (zrak), srednji prst je Akash (eter), prstenjak je Prithvi (zemlja) i mali prst je Jal (voda). "Korijeni svih bolesti leže u neravnoteži jednog od pet elemenata i mogu se ispraviti s lijekovima, voljom i mudrama", kaže on.

Prakticiranje mudri

Radite mudre tako da ih držite barem nekoliko minuta. Obično je učinkovitije držati ih nešto duže, oko 15 minuta. Možete ih prakticirati nekoliko puta u toku dana ili kao dio meditacije. Indijski majstor za mudre, Keshav Dev preporučuje 45 minuta vježbe dnevno, a na taj se način možete riješiti i kroničnih bolesti. Koristite li mudre za liječenje, važno je da ih radite svaki dan, kao što biste uzimali neki lijek. Kad radite mudre, nemojte pretjerivati – odaberite najviše 3 mudre koje ćete vježbati kroz nekoliko dana. Mudre možete raditi u sjedećem, ležećem ili stojećem položaju, pa čak i u hodu, no bitno je da ste pritom usredotočeni na vježbu i što opušteniji.

Evo nekih od mudri:

Gyan mudra

Jagodica palca dodiruje jagodicu kažiprsta, stimulirajući znanje i sposobnosti. Kažiprst simbolizira Jupiter, a palac predstavlja ego. Gyan mudra potiče koncentraciju, kreativnost, poboljšava memoriju i smiruje um.


Shuni Mudra
Jagodica srednjeg prsta (simbolizira Saturn) dodiruje jagodicu palca. Ova mudra vam daje strpljenje.


Surya ili Ravi mudra
Jagodica prstenjaka (simbolizira Urana ili Sunce) dodiruje jagodicu palca, daje vam energiju, zdravlje i intuiciju.

Apan mudra
Spojite jagodice palca, srednjeg prsta i prstenjaka, ostali prsti su ispruženi.
Pomaže kod urinarnih problema. Olakšava odstranjivanje otpadnih tvari iz tijela. Čisti i pročišćava tijelo.


Mrit sanjivini mudra
Savijte kažiprst tako da jagodicom dodiruje podnožje palca. Istovremeno spojite jagodice palca, srednjeg prsta i prstenjaka, a mali prst je ispružen.
U slučaju teškog srčanog udara, ova mudra pruža trenutno olakšanje u roku od nekoliko sekundi. Ona uz to regulira mnoge srčane tegobe.


Ling mudra
Spojite dlanove i isprepletite prste, jedan palac uspravite i obujmite ga kažiprstom i palcom druge ruke
Radite ovu mudru kako biste se riješili problema s prehladom, začepljenim nosom te upalama i infekcijama dišnih puteva.

U suradnji s portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se