interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kovano željezo u interijeru i eksterijeru

Kovano željezo u interijeru i eksterijeru
Ograde, ukrasni predmeti i rasvjetna tijela dio su onoga što se može izvesti od kovanog željeza za opremanje interijera i eksterijera. Ambijent, koji stvara u prostoru je osobit, a ovisno o načinu obrade i boje, uklopit se u sve stilove uređenja.

14.10.2007.

interijerNET.hr

0

No, kovano željezo postaje umjetnost kada ga izradi metalna galanterija  «Vrbanus» . Vlasnik Željko Vrbanus, živi svoj posao, pa je od kovanog željeza uspio napraviti bubu, vlakić i razne druge atrakcije. Kovane ograde Vrbanus su postale dio statusnog image-a u području ove vrste proizvoda.

 • 0

Poznati Paul Mc Cartney je, sa sada već bivšom suprugom, posjetio Sisak i tamo se zaljubio u Bubu by Vrbanus.

 • 0

Ona ga je toliko očarala da je u svom najnovijem mjuziklu, koga je napisao zajedno sa Ringom Starr, iskoristio repliku Vrbanusove bube kao dio scenografije.

 • 0

Razgovarali smo s gospodinom Željkom Vrbanus, kreativnim tvorcem, izrađivačem ovog jedinstvenog projekta i vlasnikom radionice za umjetnički obrt – Vrbanus.

Ovo je zaista veliko priznanje, najslavnija buba na svijetu i vaša buba u zajedničkom projektu...

 • 0
Moram priznati da mi je bilo veliko zadovoljstvo. Paul je moju bubu vidio na fotografijama, ali je mislio da je to kompjutorska vizualizacija. U najvećaj tajnosti je bio sa suprugom u Sisku i provozao se u bubi. Bio je oduševljen. Odmah mu je pala na pamet ideja da ju iskoristi za novi mjuzikl. I to se zaista dogodilo. Za premijeru mjuzikla je sagređen poseban amfiteatar za 2000 ljudi, prostor je ozvučavalo 6000 zvučnika, svako sjedalo je bilo okruženo s tri zvučnika i prvi put u svijetu je korišten surround zvuk za svako pojedino sjedalo. Na sceni je bila postavljena replika bube, jer po originalnoj glumci i plesači ne bi mogli skakati.

 

Recite nam neke pojedinosti o Bubi by Vrbanus. Kako je uopće nastala ta ideja?

 • 0
Ideje mi dolaze same po sebi. Često noću sanjam, a onda se budim i ustajem kako bih nacrtao ideje koje mi dolaze u snu. S bubom je bilo isto tako. Kupio sam stari automobil i crtao po limu moje zamisli. Moja majka je, vidjevši me izjavila: «Ti nisi normalan!». Priznajem da je to ostao radni naziv ovog projekta kojeg sam radio u potpunoj tajnosti. Posao nije bio jednostavan, no bio je veliki izazov. Utrošili smo 2.800 sati za ručni rad, od toga 150 sati na pozlati 24 -karatnim zlatom. Bilo je to ukupno 6 mjeseci intenzivnog rada za 3 osobe.

 

Vaša buba je ubrzo postala poznata i izvan granica Lijepe naše...

 • 0
Da, bila je izložena na mnogim sajmovima, a na njemačkoj televiziji je bila u reklami koja je najavljivala sajam u Münchenu, na kome smo svake godine počasni gosti i gdje od nas uvijek očekuju nove atrakcije. Osim toga, dobio sam internacionalne pohvale od ljudi koji su vrsni majstori u mojoj struci.

 

 

Vaša kreativnost i originalnost nisu stali na ovom projektu.

 • 0
Da, moj sljedeći veliki projekt je bio vlakić Bajkić, koji priča Hrvatsku priču, a na njemu se nalazi devet poznatih hrvatskih motiva. Ovom prilikom se ponovo zahvaljujem Hrvatskoj gospodarskoj komori, a posebno gospodinu Nadanu Vidošević koji je imao sluha i razumijevanja za moju ideju i mogućnost da se ona iskoristi u promotivne svrhe. Vlakić je izrađen za Hrvatsku gospodarsku komoru i do sada je učestvovao na 27 manifestacija kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Njega smo izradili za dva mjeseca, jer su nam iskustva u izradi bube pomogla da se usavršimo i ubrzamo. Naravno, bitna je bila i finacijska potpora komore. Moji projekti su atraktivni, ali financijski zahtjevni, pa su sponzori ili konkretni naručitelji projekata dobrodošli!

 

 • 0

 • 0

Slutimo novu atrakciju iz Vaše umjetničke radionice. Možete li otkriti čime ćete nas iznenaditi?

Dolazi zima, vrijeme kada se posvećujem svojim velikim projektima. Ne mogu vam otkriti što slijedi, jer to uvijek čuvam kao tajnu do kraja. Kada sam izradio svoju prvu atrakciju - haljinu od kovanog željeza, oko mene su se pitali što slijedi i smijući se govorili... auto! I auto sam napravio, nakon toga su se smijali i predviđali vlak, pa sam i njega napravio, sada su ozbiljni i pitaju –  podmornica? ...a ja se smijem!

 • 0

Metalna galanterija «Vrbanus» je osnovana 1981. godine kao obrtnička radionica za izradu predmeta od neplemenitih metala. 1991. Osnovna privredna komora Sisak i Savez samostalnih privrednika regije Sisak po zaključku Komisije za umjetničko zanatstvo iz Zagreba dodijelili su vlasniku MG "Vrbanus" Diplomu za oblikovanje proizvoda iz područja kovanja metala, umjetničke obrade metala, restauracije spomenika kulture i dr., te postignute rezultate na unaprjeđivanju umjetničkog zanata, kojom se priznaje STATUS UMJETNIČKOG ZANATA kao jedinom za to područje rada na teritoriju države. Gotovo od početka svoga djelovanja, tvrtka se na tržištu redovito predstavljala izlaganjima na velikim europskim sajmovima (u Zagrebu, Münchenu, Stuttgartu, Grazu, Trstu, Milanu), te je i u stranim zemljama nailazila na odziv i zadovoljstvo kupaca.

 • 0

Danas je MG "Vrbanus" registrirana za obavljanje preko 10 različitih djelatnosti, a osim obrade željeza bavi se i izradom pečata i natpisnih ploča svih vrsta, izradom ključeva i sl. Ipak, osnovna orijentacija je na proizvodnji predmeta od kovanog željeza, a čitav je proizvodni proces baziran na unikatnom proizvodu, namijenjenom poznatom kupcu. Većina obrade metala je ručna, čime se postiže i originalan izgled finalnog proizvoda.

 • 0

Radionica za umjetnički obrt "Vrbanus" također je dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoja dostignuća.


Nagrade i priznanja: 

1991. - Status umjetničkog zanata

2000. - Zlatna plaketa za najbolji proizvod (Obrtnički sajam Istre)

travanj 2001. - "Vrijedne ruke" (Nagrada Ministarstva za obrt)

svibanj 2001. - Posebno priznanje (Obrtnički sajam u Osijeku)

lipanj 2001. - "Zlatne ruke" (Hrvatska obrtnička komora)

ožujak 2002. - Priznanje IHM Muenchen za 10 godina nastupanja

travanj 2002. - Diploma sa zlatnom plaketom ( Sajam obrtnika HOT 02, Rijeka)

lipanj 2002. - Godišnja nagrada grada Siska

...i mnoge druge.

 • 0

Kontakt:

MG Vrbanus

Obrtnička 10
44000 SISAK
HRVATSKA

tel: +385 (0)44 540-333
tel/fax: +385 (0)44 540-155
e-mail: vrbanus@vrbanus.com
www.vrbanus.com 

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se