interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Bauhaus

Bauhaus
Bauhaus je bila visoka škola za umjetnost i dizajn koju je osnovao Walter Gropius u Weimaru u Njemačkoj, a djelovala je od 1919. do 1933. godine.

15.09.2007.

interijerNET.hr

0

Ideja Bauhausa je bila da umjetnici prepoznaju svoju socijalnu odgovornost prema društvu, a društvo treba prihvatiti djelovanje umjetnika. Sinteza dizajna, obrtništva i moderne tehnologije bio im je osnovni cilj. Arhitektonski oblici su se temeljili na principima klasične arhitekture, u čistoj formi i bez ornamenata.


Škola je bila jedna od najboljih i najprogresivnijih institucija za umjetnost i dizajn u 20. stoljeću.


Paul Klee, Novo u listopadu, 1930. ulje na platnu


Wassily Kandinski, bez naslova, 1922., akvarel


Paul Mason , reljef


Takehiko Mizutani, 1920.


Josef Pohl, garderobni ormar, 1930.


Poznata imena iz svijeta arhitekture i umjetnosti vezana uz postojanje i djelovanje Bauhausa su: Walter Gropius, Mies van der Rohe, Hannes Meyer, Marcel Breuer, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Johannes Itten, Georg Muche itd.


 

 


Bauhaus – archiv je muzej u Berlinu gdje se i danas mogu pogledati izvrsni radovi onoga vremena i to arhitektonski projekti, namještaj, keramički i metalni predmeti, fotografije, slike itd.

 

 

Predstavljamo vam dio kolekcije stolica dizajnera Bauhausa iz 20-tih godina prošlog stoljeća, pa procijenite sami koliko duh Bauhausa ostavlja traga i u današnjem modernom vremenu!


Marcel Breuer i Gunta Stoelzl – Afrička stolica 1921.g.


Wera Meyer Waldeck , 1929.


Marcel Breuer, Wassily stolac,1926.


Marcel Breuer, 1924.


Erich Dieckmann, 1925.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se