interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

HRVATSKA NOVINSKA FOTOGRAFIJA 2010.

HRVATSKA NOVINSKA FOTOGRAFIJA 2010.
Pohvaliti fotoreportere za njihov dnevni angažman i nagraditi ih za svo vrijeme provedeno u otrovnom mulju, na požarištu ili na drugom zahtjevnom zadatku nije lako. Većina nas to radi iz gušta, a taj se užitak izgubi u svakodnevnom naporu snimanja, putovanja i pretrpljenog stresa.

10.04.2011.

Igor Nobilo
predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske

0

Većina fotoreportera nema instinkt za samopromociju, fokusirani su na svijet oko sebe i trenutke koje je potrebno prenijeti drugima i sačuvati za buduće generacije. Zato je važno uzeti vremena i truda, prikupiti najbolje novinske fotografije i nagraditi njihove autore kako i zaslužuju. Zbor fotoreportera Hrvatske sa zadovoljstvom nastavlja priređivati i širiti projekt Hrvatska novinska fotografija, koji u ovoj 8. sezoni napreduje i još bolje promovira novinsku i dokumentarnu fotografiju.

 • 0

 • 0

Za razliku od dosadašnjih natječaja, ovogodišnji je bio otvoren samo za profesionalne suradnike svih vrsta medija, uz slobodu prijave svih snimljenih fotografija bez obzira na prostorna ograničenja. Tako su se natječaju odazvala 93 autora sa 1.525 fotografija, a natjecali su se u 7 kategorija koje pokušavaju što bolje obuhvatiti cjelokupan spektar rada fotoreportera.

 • 0

 • 0

Tročlani međunarodni žiri sastao se početkom ožujka na otoku Prviću, u sastavu: Harald Menk, urednik fotografije u magazinu Stern i dugogodišnji urednik fotografije u agenciji DPA, Njemačka. Iz središnje Europe pridružio mu se Joe Klamar, fotoreporter Agence France Presse i pobjednik Czech Press Photo 2009., Slovačka. Treći član, ujedno i domaćin, bio je Darije Petković, docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, bivši urednik fotografije u Globusu i Jutarnjem Listu, Hrvatska.

 • 0

 • 0

U trodnevnom vijećanju odabrali su 100 najboljih radova te pobjednike po kategorijama. Prednost ovakvog žirija jest svježi pogled na radove koje smo tijekom 2010. mogli vidjeti u medijima diljem Hrvatske. Tako su na vrh isplivale fotografije koje ponekad nisu prepoznate kao vrhunske u medijima, ili jednostavno nisu dobile zasluženi prostor. I tu je velika vrijednost ovog projekta, prepoznati fotografije koje imaju visoku estetsku ali i dokumentarnu vrijednost, i valja ih ponovno doživjeti te dokumentirati u fotomonografiji.

 • 0

 • 0

U svom radnom, ali i privatnom angažmanu, hrvatski fotoreporteri obilaze svijet. Snimajući mjesta i ljude koje posjećuju doprinose i svjetskoj kulturnoj baštini, što ne smijemo ignorirati u ovakvim projektima. U današnjoj globanoj povezanosti, snimiti odličnu fotografiju u Hrvatskoj ili u svijetu jednako doprinosi kulturnoj razmjeni, kojoj danas svi težimo.

 • 0

 • 0

Vratio bih se na početak i uvjete u kojima su snimljene mnoge novinske fotografije danas. Raspon uvjeta je naravno širok, ali onaj lošiji kraj je iz godine u godinu sve ozbiljniji. Hrvatska se ne može sakriti od svjetskih trendova, pa je tako sve manje stalno zaposlenih i redovno angažiranih fotoreportera. No iskustva razvijenog svijeta pokazuju da taj neminovni prijelaz uvjetovan tržišnom ekonomijom nije “kraj svijeta”. No svaki autor se mora pripremiti kroz edukaciju o tome kako biti samostalan i uspješan. U tom procesu ne škodi biti nagrađen i promoviran. Vjerujem da Hrvatska novinska fotografija puno čini u tom pogledu.

 • 0

 • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se