interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Maštoviti namještaj od pjenaste spužve

Maštoviti namještaj od pjenaste spužve
Paralelno s promjenama životnih navika, promijenio se i čovjekov pogled na namještaj. Tako su mobilnost i velike mogućnosti kombiniranja danas daleko više na cijeni nego u vrijeme kada su kuće bile prostranije, a život sporiji. U to je doba masivni i bogato ukrašeni namještaj bio statusni simbol, dok danas većina ljudi preferira jednostavne i čiste linije.

23.09.2009.

interijerNET.hr

0

Sve češće odabiremo lagani namještaj, koji nije problem često razmještati po prostoru i prilagođavati ga različitim namjenama. Uobičajeno je da se tkanina kojom je presvučen ovakav namještaj skida i strojno pere. Stoga je jedna od njegovih najvećih prednosti u tome što uz relativno male investicije, za svaki takav komad možemo kupiti ili sami sašiti više ''haljinica'' (navlaka, presvlaka), koje ćemo mijenjati ovisno o sezoni, pa će prostor u kojem živimo uvijek djelovati svježe.
 
Iako je presvlaka kod ovakvog namještaja ono što vidimo izvana, on je zapravo načinjen od fine poliuretanske pjene. Nekad se za ove svrhe koristila obična spužva, no poliuretanska pjena, koju koristimo u DUT-u, puno je kvalitetnija. 
 
Obična, staromodna umjetna spužva i dalje je najjeftiniji materijal ove vrste, no u njenoj proizvodnji se koristi freon F-11, koji nije prihvatljiv ni sa zdravstvenog ni s ekološkog stajališta. Suprotno tome, poliuretanska meka pjena nastaje kemijskom reakcijom organskih spojeva poliol i izocijanat (toluen dizocijanat, TDI), uz dodatak ekološki prihvatljivih aditiva (ne koristi se F-11). 
 
Rezultat je kvalitetan, ekološki i zdravstveno prihvatljiv proizvod, svojstvima vrlo prilagođen potrebama modernog čovjeka: PU pjena je lagana, prozračna, fleksibilna i higijenska. Ne privlači prašinu, pa se lako održava, a i prilično je izdržljiva i trajna.
To je materijal koji se može naručiti u više debljina i tvrdoća, pogodan je za osobe sklone alergijama, zdrav je za kralježnicu, te dugo zadržava prvobitni oblik (ne deformira se lako ni nakon dugotrajne upotrebe). 
 
Prednost samogradnje namještaja od pjene u odnosu na gotovi, industrijski namještaj, nije samo financijska. Njegova najveća vrijednost je, čini nam se, u tome što omogućuje da sami izaberemo dimenzije i oblike namještaja, te vrstu, boju i uzorak tkanine u koju ćemo namještaj obući – pjenu je moguće naručiti doslovno u svakom obliku koji poželimo.

Najčešće se od PU pjene izrađuju taburei, trosjedi, fotelje i kreveti, no u prestižnim časopisima i katalozima viđaju se i klub stolići i police u kombinaciji pjene, drveta, stakla, plastike i metala.

Nema razloga za ograničenja, slobodno osmislite bilo kakav komad namještaja, mi u DUT-u rado ćemo vam izaći u susret i pomoći u ostvarenju vaših zamisli. Nemate li ideju kakav bi vam namještaj najviše odgovarao, dođite u naš prodajo-izložbeni salon u Zagrebu, Donje Svetice 10, gdje možete iskušati neke od gotovih izložaka. Ponesite tlocrt prostora koji želite namjestiti, ili nas pozovite da dođemo k vama – naš će kreativni tim u vašem prostoru najlakše doći na ideju kako ga opremiti, a predočit će van i velik broj uzoraka i kataloga.

Više na www.DUT.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se