interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Energetska efikasnost nikad važnija

Energetska efikasnost nikad važnija
Klima uređaji spadaju među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato u pripremi regulativa koja će ograničiti plasman neefikasnih uređaja na tržišta Europske unije.

23.05.2012.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Drugim riječima, već od iduće godine zabranit će se prodaja uređaja koji konzumiraju visoke razine električne energije te će na snagu stupiti nova klasifikacija za klima uređaje koju će popratiti uvođenje energetskih klasa A+++, A++ i A+, dok će prodaja uređaja energetske klase niže od C u hlađenju i A u grijanju biti zabranjenja.

  • 0

U takvoj su situaciji u velikoj prednosti klima uređaja japanskih proizvođača, pošto je riječ o modelima najvišeg stupnja energetske efikasnosti. Prilikom odabira klima uređaja obratite pozornost na potrošnju električne energije koji su deklarirani kroz (S)COP i (S)EER koeficijente. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije.

  • 0

  • 0

Okvir

Uštedite do 6800 kn na električnoj energiji

Pravilnim odabirom uređaja moguće je uštedjeti gotovo 1400 kuna godišnje samo na računima za električnu energiju. Konkretno, uložite li novac u inverterski uređaj koje karakterizira (S)COP ili (S)EER (energetska učinkovitost koja pokazuje koliko dobivate toplinske energije ili energije hlađenja za svaki utrošeni kW električne energije) iznad 5,0 uštedjet ćete 6800 kuna u razdoblju od pet godina u usporedbi sa uređajem kojeg karakterizira dvostruko manji (S)COP (prosječni uređaj na tržištu). Izračun se odnosi na uporabu uređaja u periodu od 120 dana godišnje uz 8 sati korištenja dnevno. Koristite li uređaj češće (primjerice, zimi za grijanje ili dogrijavanje prostora), ušteda može biti i veća. U tom kontekstu, najvišu uštedu osigurat će vam energetski najefikasniji klima uređaj Mitsubishi Electric Kirigamine FD.

  • 0

Više na www.veka-ing.com

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se