interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Drveni ekološki namještaj - što je to?

Drveni ekološki namještaj - što je to?
Radi se o namještaju izrađenom od punog drva. Najčešće zastupljene vrste drva su: hrast, bukva, jasen, jela. Koristi se isključivo sirovina iz hrvatskih šuma koje imaju certifikat da se njima gospodari odgovorno. Po tome se ovi proizvodi razlikuju od uvoznih čije porijeklo sirovine može biti sumnjivo bez odgovarajućih dokaza o ispravnosti. Pri završnoj obradi ne upotrebljavaju se lakovi, pa ni oni na vodenoj bazi, nego isključivo biljna ulja ili voskovi.

10.09.2008.

Tatjana Kos, Lapibus d.o.o.

0

Zašto drveni ekološki namještaj?

Nekoliko je osnovnih razloga zašto je dobro odlučiti ZA drveni ekološki namještaj:

Kod nastajanja proizvoda zdravlje radnika koji sudjeluju u raznim proizvodnim procesima nije ugroženo. Posebno je važno naglasiti da, budući nema završne obrade lakovima - nema ni otrovnih isparavanja u atmosferu. Na taj je način zaštićen i okoliš već pri samoj proizvodnji.

Nadalje, prilikom upotrebe - kad dođe u ured ili dom drveni ekološki namještaj je izvor zdravlja jer potječe iz zdrave šume. Proizvod je izuzetno dugotrajan, te na svojevrstan način «štedi» daljnje korištenje drvne sirovine. Može služiti i kao regulator vlage. Ako je  u zraku nema dovoljno, drvo ispušta vlagu, ako je pak u prostoru ima previše, drvo je iz prostora upija. Naposljetku, budući da se ne koriste umjetni materijali - nema opasnih zračenja i isparavanja u prostor kao što je to slučaj kod namještaja od primjerice ploča iverice, iverala i lakiranog mediJapana.

Drveni namještaj završno premazan biljnim uljima ima mogućnost buduće restauracije. Ukoliko dođe do oštećenja vrlo ga je jednostavno «popraviti» bez većih intervencija.

Dotaknemo li samo ovlaš dizajn - odmah je jasno da se drveni proizvod, bio on komoda, krevet, stol ili kuhinja, već samom svojom biti izdvaja - jer svaki je unikat obzirom da je god drva svaki puta drukčiji. Dizajn, koji se u ovom slučaju naziva «eko dizajn» ima laganu zadaću - da u par poteza uobliči prirodni oblik u nešto što ćemo svakodnevno koristiti. Pri tom ćemo korištenju ostati u vezi s prirodom bez grižnje savjesti da smo joj učinili nešto loše.

Na kraju svoje životne priče, drveni ekološki namještaj potpuno je moguće reciklirati jer  je biorazgradiv, što naravno nije slučaj sa namještajem od umjetnih materijala. Ponovno se potpuno vraća prirodi iz koje smo ga samo - posudili.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se