interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

7. dani pasivne kuće - izvješće

7. dani pasivne kuće - izvješće
Prije tjedan dana svečano i radno smo otvorili 7. dane pasivne kuće u Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, u suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Konzorcija pasivna kuća Hrvatska, gradova, brojnih institucija i udruga, medijskih pokrovitelja, partnera i izlagača.

17.11.2014.

Prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.

0

Uspjeli smo ostvariti cjelovit program po prvi puta organiziran regionalno, stručni obilazak u Sloveniji uz obilaske lokacija u Hrvatskoj, uključujući predavanja, prezentacije, radionicu i izložbe.

Predavanjima i prezentacijama su obrađene najavljene, već tradicionalne teme najnaprednijih rješenja i najbolje prakse u Hrvatskoj i inozemstvu u okviru energetskog standarda pasivne kuće, odnosno energetski gotovo nulte novogradnje i obnove. Pasivna kuća kao platforma ostvarivosti zahtjeva energetske učinkovitosti i održivosti u skladu sa scenarijima EU do 2020., a odnedavno i do 2030. je zasigurno najreferentniji ostvareni model ne samo na europskom kontinentu već u sve većem broju ostvarenja i u SAD,  Aziji i Australiji. 

Prikazima projekata i ostvarenja u Hrvatskoj je potvrđena izvodljivost takve gradnje zadovoljavajući definiciju tzv. „jednolitarske potrošnje“ u novogradnjama, ali još uvijek, nažalost, ne i energetske obnove do „faktora 10“. 

Ovogodišnje dane su obilježile tri značajne promocije od regionalnog europskog značaja. Promovirani su proizvodi s certifikatom za A+ energetski razred; krovni prozor i fasadni nosači za vjetrene fasade s prekinutim toplinskim mostom. Promoviran je i računalni program za pasivnu kuću PHPP 8 na hrvatskom jeziku kojeg će članovi Konzorcija pasivna kuća Hrvatska kao i program Design PH moći nabaviti po posebnom popustu

Postavljena je izložba materijala, elemenata i sustava od 24 izlagača.

Postavljena je i izložba odabranih arhitetonskih ostvarenja zelene gradnje koju Komora za arhitekturu i prostor Slovenije (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije – ZAPS) provodi već treću godinu. Uz ovu međunarodnu suradnju organiziran je i po prvi puta stručni obilazak referentnih pasivnih kuća u Sloveniji. 

Održana je radionica koja je objedinila teme hrvatskog savršenog naselja (AKRAM) i projekta Kronoplja kako bi se na temelju zadnjih informacija o gradnji s prirodnim materijalima i u skladu sa prirodnim zakonima ponovo potvrdila mogućnost njihove implementacije u projektima energetski gotovo nulte gradnje. 

Zahvaljujem Vam na sudjelovanju uz poziv za sudjelovanje na sljedećim, 8. danima pasivne kuće koje planiramo održati od 6. do 8.11.2015. 

Prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.
Voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se