interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet

Bauhaus i modernizam - iz Tiringije u svijet
Ove godine, Njemačka slavi stogodišnjicu Bauhausa. Ova legendarna akademija za umjetnost i arhitekturu osnovana je u Tiringiji, u srcu Njemačke, 1919. godine. Do danas, umjetnički koncepti Bauhausa nude inspiraciju arhitektima, dizajnerima i umjetnicima diljem svijeta i nastavljaju utjecati na naš svakodnevni život.

03.03.2019.

Thuringian Tourist Board Press

0

Povodom stogodišnjice Bauhausa, Tiringija poziva posjetitelje na putovanje otkrića u rodno mjesto ovog poznatog pokreta kreativnosti. To je mjesto gdje je revolucija umjetnosti navijestila svitanje novog doba, gdje su pionirski duh i radost eksperimentiranja koji karakteriziraju Bauhaus i modernizam još uvijek opipljivi.

  • 0
Haus Am Horn, the model house designed and constructed by Georg Muche as the prototype for the Bauhaus exhibition in 1923, part of the UNESCO World Heritage sites Bauhaus in Weimar and Dessau
Photographer: Samuel Zuder / © Thüringer Tourismus GmbH

Od svojih skromnih početaka u Weimaru, Bauhaus je ubrzo stvorio ime za sebe i postao središte međunarodnog avangardnog pokreta. Godine 1919. arhitekt Walter Gropius osnovao je ovu svjetski poznatu školu za umjetnost i dizajn pod nazivom “Staatliches Bauhaus zu Weimar”. Godine 1925. škola se preselila u grad Dessau, a kasnije u Berlin, gdje je zatvorena 1933. godine. Profesori i studenti Bauhausa otišli su u svijet, a ideje Bauhausa putovale su s njima - od Tel Aviva i Chicaga do Santiaga de Chile, Moskve i Tokija.

  • 0

Portrait Walter Gropius / Photographer: Louis Held, o.D / © Klassik Stiftung Weimar

Utjecaj pokreta Bauhaus na evoluciju moderne arhitekture, industrijskog dizajna i moderne umjetnosti u 20. stoljeću bio je značajan. Njegov je ideal bio omogućiti svim disciplinama umjetnosti i kreativnih obrta da komuniciraju kako bi zajedno izgradili budućnost i osmislili bolji, moderniji način života. Danas je nekoliko zgrada Bauhausa u Weimaru i Dessauu uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Namještaj i ostali dizajnerski objekti ovog stila, kreirani na ovoj legendarnoj akademiji za umjetnost i arhitekturu, smatraju se simbolom bezvremenog, univerzalnog i funkcionalnog dizajna i vrlo su traženi. Radost eksperimentiranja u Bauhaus pokretu i njegova težnja da u potpunosti redizajnira svijet i dalje potiče maštu arhitekata, dizajnera i umjetnika sve do današnjih dana.

  • 0

Bogler-Keramik, Klassik Stiftung Weimar © Vereinigung der Benediktiner zu Maria Laach e.V., 56653 Maria Laach

Weimar je 1919. godine postao ne samo rodno mjesto pokreta Bauhaus, nego i kolijevka prve njemačke demokracije (Weimarska republika, od 1919. do 1933.). Naročito su na rane godine umjetnosti i dizajna Bauhausa snažno utjecale znatiželja i želja za promjenom. Profesori i studenti eksperimentirali su s materijalima, oblicima i bojama, ali i s novim konceptima stanovanja i metodama podučavanja. Umjetnici kao što su Paul Klee, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Marcel Breuer i Marianne Brandt odgovorili su na poziv osnivača Bauhausa Waltera Gropiusa i došli u Weimar.

  • 0

Haus des Volkes 1925-1927, designed by Alfred Arndt and Ernst Gebhardt, Probstzella
© Bauhaushotel “Haus des Volkes”

Tiringija je dom izvorišta Bauhausa. U Weimaru se počeci ovog slavnog pokreta mogu istražiti kao dio zbirke Bauhaus, zajedno s “Haus Am Horn” - prvom arhitektonskom manifestacijom Bauhaus dizajna - i mnogim drugim autentičnim mjestima. No, Bauhaus i modernizam možete upoznati i u brojnim drugim mjestima diljem Tiringije - od radionice keramike u Dornburgu i inovativnih tekstilnih obrta u Erfurtu do moderne arhitekture u Jeni i Geri ili „Haus des Volkes“ u Probstzelli.

  • 0

Bauhaus ceramics workshops in Dornburg / © Konrad Kessler, Keramik-Museum Buergel / Thueringer Tourismus GmbH

Preteče, prototipovi i ikone modernog (životnog) stila, slobodno razmišljanje i radost eksperimentiranja tijekom ranih godina Bauhausa su oživljeni na izvornim mjestima kao što je današnje Sveučilište Bauhaus u Weimaru, gdje je duh Bauhausa još uvijek živopisan, ali i u povijesnim radionicama, u novom muzeju bauhaus weimar i u opsežnom programu proslave stogodišnjice. Izložbe, predstave i brojna druga događanja na kojima se slavi ova velika obljetnica pokazat će trajni inspirativni utjecaj Bauhausa u Tiringiji, kao i diljem svijeta.

  • 0

Weimar Bauhaus University, main building, part of the UNESCO World Heritage sites Bauhaus in Weimar and Dessau / Photographer: Andreas Weise / © Thüringer Tourismus GmbH

 

Cover Photo – Peter Keler, Kinderwiege (Cradle), 1922 © Klassik Stiftung Weimar


Izvor: Archi-living.com / arhitektura i dizajn diljem svijeta  

Dobrodošli na globalni arhitektonski i dizajnerski portal https://www.archi-living.com! Očekuju vas dizajnerski trendovi, novosti „sa stilom“, savjeti arhitekata i dizajnera interijera, projekti i proizvodi - iz cijelog svijeta.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Vezani članci

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se