interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Maksimalna komocija - zatvor sa pet zvjezdica!

Maksimalna komocija - zatvor sa pet zvjezdica!
Zatvor je zasigurno ustanova u kojoj nitko ne bi poželio provesti niti jednu noć! No, unatoč tome, zakon krše mnogi, pa čak i ugledni članovi našeg društva – liječnici, odvjetnici, ekonomisti, političari... Spoznaja o odlasku u zatvor s pet zvjezdica, pomogla bi mnogima da služenje kazne dožive kao svojevrsni „godišnji odmor“ te da se lakše predaju „ruci pravde“!

04.11.2008.

interijerNET.hr

0

Ovakav zatvor zaista postoji! Nalazi se u Austriji u mjestu Leoben i djelo je arhitekta Josefa Hohensinna, koji ga projektirao s idejom „poštovanje prema ljudima“. Predstavlja vrhunsko arhitektonsko zdanje, koje svojim modernim izgledom ne odaje o kakvoj se vrsti objekta zapravo radi. U jedno smo sigurni, susret s ovim objektom izaziva želju da u njemu provedete neko vrijeme, pa makar to bio i zatvor!

 • 0

Objekt je otvoren 2004. g. Svojom transparentnošću, kroz ugrađene staklene stijene, simbolizira otvorenost i slobodu kao kontrast svojoj stvarnoj namjeni – ukidanju slobode! Na taj je način arhitekt uspio ukloniti standardne asocijacije na zatvor i neugodne osjećaje koji se javljaju uz izoliranost. Fantastični noćni prizori, u kojima se svjetlost iz objekta širi na sve strane, zadivljujući su i ponovo simbolični. Prosvjetljenje je poruka koju zatvor šalje prema okolini o svojim stanarima.

 • 0

A dvjestotinjak njegovih stanara, tj. zatvorenika, zaista mogu uživati u ovom predivnom objektu i sadržajima koje nudi. Proglašavaju ga najljepšim zatvorom na svijetu, a u njegovim se čarima može uživati najduže 18 mjeseci. Sportska dvorana, dva fitness centra, vanjski sportski tereni, stolni tenis, uređeno dvorište za šetnju, multimedijalna dvorana, biblioteka, sale za druženje i zabavu, učionice... dio su sadržaja smještenih u ovom zatvorskom okruženju.

 • 0

 • 0

 • 0

Posjete zatvorenicima su također regulirane na poseban način. Omogućena im je 24-satna posjeta članova obitelji ili partnera. U apsolutno intimnim i odvojenim prostorima mogu činiti i razgovarati sve što žele, a da ih nitko u tome ne nadzire ili prisluškuje.

 • 0

Zatvorske sobe tj. „ćelije“ odišu jednostavnošću i minimalizmom, koga mnogi primjenjuju i pri uređenju vlastitog doma. Osvijetljeni prostor, ispunjen geometrijskim komadima namještaja, s detaljima crvene i plave boje, čini ugodan ambijent za život zatvorenika. Tv uređaj ulazi u standardnu opremu sobe, a pogled kroz ostakljenu stijenu prema okolnom zelenilu, ljepši je nego što ga mnogi zatvorenici imaju kod kuće.

 • 0

 • 0

U interijerskim rješenjima objekta se vodilo računa o detaljima, koji su naglašeni dizajnom i bojom. Zajedničke komunikacije su ispunjene grupama za sjedenje ili pojedinačnim elementima, koji se ističu oblikom i naglašenim bojama poput narančaste, ružičaste ili zelene. Apstraktne dekoracije od suhog šiblja naglašavaju da je ovdje svijest o modernom dizajnu na vrlo visokom nivou.

 • 0

 • 0

Uređenje okoliša posebno je naglašeno u ovom kompleksu. Igra zaobljenim organskim linijama, koje definiraju zelene zone u dvorištu za šetnju i rekreaciju, izgledaju poput umjetničkog djela. Sinteza stakla i zelenila daje poseban šarm objektu te naglašava transparentnost, kroz koju se unutrašnjost stapa s vanjskim prostorom.

 • 0

 • 0

Zatvor u Leobenu je doista fascinantan! Nekoliko dana u ovakvom okruženju i uvjetima mnogi bi doista doživjeli poput godišnjeg odmora. Bez šefova, mobitela i svakodnevne gužve uz maksimalnu komociju za 0 kuna – ono je što ovakav zatvor nudi! Vremena se mijenjaju, ljudi se mijenjaju, zatvori se mijenjaju...!

 • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se