interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Hausbau novi broj za studeni/prosinac donosi:

Hausbau novi broj za studeni/prosinac donosi:
temu o prednostima kondenzacijskih kotlova. Visoke cijene ulja i plina, ali i povećana ekološka svijest doprinijeli su nagloj popularnosti kondenzacijskih kotlova jer se uz pomoć njih može iz ulja i plina izvući puno više topline, nego što je to bilo moguće s klasičnim kotlovima.

29.11.2007.

www.hausbau.mbi.hr

0

Kod grijanja na plin, kondenzacijski kotao danas je gotovo pa standard.Kad je loživo ulje u pitanju, tu je stvar tekla malo sporije - no danas već postoje provjereni uređaji i tehnika i za taj tržišni segment. Postavlja se pitanje po čemu je grijanje s kondenzacijskim kotlom bolje?

Evo primjer: stari kotao kroz dimnjak otpušta dimne plinove temperature preko 200 C, a moderni nisko temperaturni kondenzacijski kotlovi otpuštaju dimne plinove temperature do 160 C. Dobar kondenzacijski kotao može sniziti temperaturu dimnih plinova za 50 C, a kod podnog grijanja za 35 C. Na taj način gubi se manje toplinske energije preko dimnjaka. U stvarnosti gubitak je još veći jer se uz vruće dimne plinove gubi i vodena para. Zemni plin i loživo ulje u sebi sadrže vodik, koji se kod izgaranja spaja s kisikom te nastaje voda. Voda isparava i na taj način veže toplinsku energiju. Ta takozvana energija isparavanja također se gubi kroz dimnjak. Kondenzacijski kotao tu „manu“ koristi kao prednost.

Više pročitajte u novom broju magazina Hausbau i na www.hausbau.mbi.hr  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se