interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Što je ERA eco label?

Što je ERA eco label?
Dobrovoljna oznaka ili markica koja jamči da određeni proizvod koji je nosi ima niski negativni utjecaj na okoliš i čuva zdravlje korisnika. Nadalje, ERA eko markica jamstvo je i da je proizvod izrađen od prirodnih materijala ili pak onih koji se mogu reciklirati.

17.11.2014.

Era Press

0

U procesu projektiranja i proizvodnje poštuju se strogi ekološki kriteriji propisani u Standardu ekološkog namještaja koji uzimaju u obzir cijeli životni ciklus proizvoda – dizajn, repromaterijal, proizvodnju, korištenje i odlaganje odnosno oporabu. Osim toga, sagledavaju se svi aspekti zaštite okoliša i ljudskog zdravlja.

  • 0

Pitali smo gospodina Dragu Veselčića, direktora Era grupe, što dobivaju kao nositelji oznake ERA eco label?

U razvijenim zemljama Europske unije dio poduzeća prihvatio je  pravila vezana za ekologiju, zaštitu okoliša, održivo poslovanje i općenito okolišnu politiku EU. Samim time oni su se svrstali među najuspješnije, preuzimajući vodstvo nad onima koji ne vode brigu o okolišu – i to je ukratko rečeno – konkurentska prednost.

Svjesni činjenice da hrvatski proizvođači namještaja mogu konkurirati kvalitetom i tradicijom izrade namještaja, a posljednjih godina potvrđeno i dizajnom, odabrali smo logično: proizvod visoke dodane vrijednosti koji u sebi ima sadržanu komponentu eko dizajna. ERA eko oznaka govori našim kupcima da odgovorno proizvodimo, brinemo se o okolišu, o zdravlju ljudi koji sudjeluju u proizvodnom procesu kao i zdravlju korisnika, te da gledamo unaprijed – rješavajući pitanje odlaganja namještaja u trenutku kada njegov životni vijek završi. Eko oznaka nas diferencira od ostalih, koji nisu dostigli stupanj visoke ekološke i etičke osviještenosti, te našoj ciljanoj skupini govori iskreno i argumentirano o vrijednostima kojih se držimo dok izrađujemo namještaj.

  • 0

Izrađen je Standard eko namještaja – jedini takav dokument u Hrvatskoj i regiji

U proizvodnji namještaja i dijelova za namještaj, koriste se različiti materijali između kojih: drvo, proizvodi na bazi drva, plastika, tkanina, staklo, metal i drugi. Kroz korištenje tih materijala u svim fazama životnog ciklusa proizvoda (proizvodnja, korištenje, recikliranje) nužno dolazi do pojave problema za okoliš.

Puno se govori o ekologiji, održivosti, eko materijalima i sličnim terminima, a zapravo, nitko ne zna što oni znače, nitko ih do kraja ne razumije niti shvaća ozbiljno. A to su itekako ozbiljne i važne stvari kojima, osim što se razvija hrvatski proizvod i doprinosi regionalnom razvoju,  ovakav pristup je i pokazatelj investiranja u budućnost – promišljajući daleko u buduće vrijeme u kojima će se  proizvodi koristiti. Standard definira pojmove, razjašnjava sumnje o istinitosti zašto se nešto zove „eko“, donosi kriterije eko dizajna i jedini je takav dokument, ne samo u Republici Hrvatskoj nego i užoj regiji.

Na izradi sadržaja Standarda sudjelovali su eminentni stručnjaci s raznih područja: ekologije, ekonomije, drvne industrije, marketinga, fair tradea  upravo stoga da se postigne njegova sveobuhvatnost i pružanje potpune informacije. Jedna od najvažnijih stvari u cijeloj ovoj priči je – informiranje. A to podrazumijeva dostupnost informacija, jasnoću, čitkost, razumljivost pojmova, logičnost i sve što će budućem ili potencijalnom korisniku olakšati odabir.

  • 0

Ciljevi Standarda eko namještaja

Nije bilo previše teško odrediti ciljeve, jer su to, u stvari, ciljevi razvoja industrije namještaja u našoj zemlji:

Glavni cilj donošenja i primjene Standarda ekološkog namještaja je utjecaj na kvalitativno poboljšanje proizvoda u sektoru namještaja, koje se, sagledavajući cijeli životni ciklus, temelji na primjeni eko dizajna u svim fazama proizvodnog procesa i smanjenju emisija opasnih tvari u atmosferu te poštivanju zdravlja i sigurnosti radnika i krajnjih korisnika.

Osim toga, Standard promiče eko dizajn i stalno poboljšanje proizvodnog procesa što nužno dovodi do poboljšanje kvalitete proizvoda. Standardom se štiti potrošač jer poboljšava i čini vidljivom okolišnu informaciju o ekološkom namještaju. Potiče odgovornu proizvodnju i potrošnju te definira i potiče društveno odgovorne prakse. Cilj je i stvoriti prepoznatljiv hrvatski  eko dizajn što će utjecati na konkurentnost hrvatskog proizvoda.

I u konačnici, imajući na umu da je javna uprava najveći potrošač, Standardom se želi omogućiti javnoj upravi da olakšano primjenjuje Zelenu javnu nabavu (GPP) i samim time poveća udio eko namještaja u postupcima javne nabave.

  • 0

Iako u svijetu postoje mnogi standardi i eko oznake – hrvatski je ipak nešto drukčiji!

Promišljalo se izvan nekih zadanih okvira, krenulo od “prije početka”, dodana mu je etička komponent i – uobličen je hrvatski Standard. Naime, uvrštena su pitanja svrhe i mogućnosti projektiranja  vršeći edukaciju dizajnera, kroz definiranje nekih parametara, npr. vrste drva zadana su “ograničenja” (čitati: povlastice) za hrvatskog proizvođača, zaštićena prava radnika u proizvodnom procesu, prava autora zajamčena i stavljena na mjesto koje zaslužuju, što do sada nije bio slučaj. Osim toga, pažljivo su proučene sve europske direktive o zaštiti potrošača i sigurnosti proizvoda i iste su uvrštene u tekst Standarda. Teško je reći da je Standard inovacija – prije je povratak na iskon – stvari je postavio tamo gdje trebaju biti jer su se kroz godine izgubile mnoge vrijednosti. Kao vlasnik Standarda, Era grupa svrstala se među malobrojne hrabre koji ne bodre potrošačko društvo niti groznicu umjetnih i jeftinih materijala s ultra kratkim rokom trajanja i sumnjivim porijeklom. Nije moglo biti jednostavnije – namještaj koji traje sto godina – nikako nije lažan. Namještaj koji se može potpuno reciklirati i vratiti prirodi – postavlja pred nas odgovor za opstanak – održivo, odgovorno i etično. Dovoljno argumentirano da bismo se osjećali dionicima onih koji žive ispravno. Dovoljno različito da bi postalo dio prostora u kojima boravimo.

  • 0

Standard i kriterije za oznaku ERA eco label možete pogledati na: www.era.com.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se